Wykonanie
Witam wszystkich po urlopowym odpoczynku ! Mam nadzieję, że choć troszeczkę za mną tęskniliście ?Niektórzy pewnie nawet nie zauważyli mojej nieobecności bo prawie codziennie był do obejrzenia jakiś grzybek, ale już wróciłam po wojażach do domu i gotowania. Przez ostatnie dwa tygodnie była piękna wycieczka do Toskanii a
potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo
grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a
potem narobiłam
przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże
grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne
borowiki brunatne, trafiła do obiadu. Powstało bardzo szybko pysznie danie.

czas przygotowania : 30 minutskładniki :ok. 600 g polędwiczek z
kurczakaok. 500 g
świeżych borowików brunatnych - podgrzybków2
szalotki1 duży ząbek
czosnku2,5 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
miodu lipowego1 łyżeczka
masłaok. 3/4 szkl.
bulionu z kurczaka albo jarzynowegook. 1/3 szkl. słodkiej
śmietankido smaku - mielone
płatki chili,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz czarny mielonygarść
natki pietruszki
sposób przygotowania :
polędwiczki opłukałam i dobrze osuszyłam. Oprószyłam mielonymi
płatkami chili i ok. 4 szczyptami
ziół prowansalskich. Ząbek
czosnku obrałam i bardzo drobno posiekałam, dodałam do
mięsa, wymieszałam.
Skropiłam całość
octem, płynnym
miodem i dwiema łyżkami
oleju, wymieszałam ponownie.
Borowiki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plastry.
Szalotki obrałam i posiekałam. Na głębokiej patelni rozgrzałam 1/2 łyżki
oleju i
masło. Obsmażyłam szybko
polędwiczki na rumiano, przełożyłam na talerzyk. Na tę samą patelnię z resztką tłuszczu wrzuciłam
szalotki i
grzyby, smażyłam kilka chwil aż zaczęły się rumienić. Wlałam
bulion i dusiłam 3-4 minuty. Dodałam
śmietankę, doprawiłam sos
solą i
pieprzem, włożyłam z powrotem
mięso i gotowałam wszystko jeszcze może 3 minuty. Podałam z
ziemniakami posypując obficie grubo posiekaną
natką pietruszki.