ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki drobiowe z borowikami

Polędwiczki drobiowe z borowikami

nazwa

Wykonanie

Witam wszystkich po urlopowym odpoczynku ! Mam nadzieję, że choć troszeczkę za mną tęskniliście ?
Niektórzy pewnie nawet nie zauważyli mojej nieobecności bo prawie codziennie był do obejrzenia jakiś grzybek, ale już wróciłam po wojażach do domu i gotowania. Przez ostatnie dwa tygodnie była piękna wycieczka do Toskanii a potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne borowiki brunatne, trafiła do obiadu. Powstało bardzo szybko pysznie danie.
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
ok. 600 g polędwiczek z kurczaka
ok. 500 g świeżych borowików brunatnych - podgrzybków
2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
2,5 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżeczka masła
ok. 3/4 szkl. bulionu z kurczaka albo jarzynowego
ok. 1/3 szkl. słodkiej śmietanki
do smaku - mielone płatki chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny mielony
garść natki pietruszki
sposób przygotowania : polędwiczki opłukałam i dobrze osuszyłam. Oprószyłam mielonymi płatkami chili i ok. 4 szczyptami ziół prowansalskich. Ząbek czosnku obrałam i bardzo drobno posiekałam, dodałam do mięsa, wymieszałam. Skropiłam całość octem, płynnym miodem i dwiema łyżkami oleju, wymieszałam ponownie.
Borowiki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plastry. Szalotki obrałam i posiekałam. Na głębokiej patelni rozgrzałam 1/2 łyżki oleju i masło. Obsmażyłam szybko polędwiczki na rumiano, przełożyłam na talerzyk. Na tę samą patelnię z resztką tłuszczu wrzuciłam szalotki i grzyby, smażyłam kilka chwil aż zaczęły się rumienić. Wlałam bulion i dusiłam 3-4 minuty. Dodałam śmietankę, doprawiłam sos solą i pieprzem, włożyłam z powrotem mięso i gotowałam wszystko jeszcze może 3 minuty. Podałam z ziemniakami posypując obficie grubo posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/09/poledwiczki-drobiowe-z-borowikami.html