ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy z czereśniami

Sernik waniliowy z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było sernika i zatęskniłam za nim. Tym razem jednak postanowiłam zrobić go ze zmielonego twarogu i com się naklęła to moje ! Nie cierpię mielić białego sera - to chyba najgorsza dla mnie czynność w kuchni i dlatego przeważnie korzystam ze sprawdzonego już wiele razy sera białego w wiaderku. Co mnie podkusiło tym razem ? Nie wiem, ale następny sernik znów będzie "na leniwca", obiecuję to sobie i Wam :D
Biały ser, wanilia i czereśnie okazały się świetnym połączeniem smaków i ciasto bardzo smakowało.
czas przygotowania : ok. 1 , 5 godziny + kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
SPÓD - 250 g herbatników petit beurre
2 łyżeczki kakao naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego
120 g masła
MASA SEROWA - 750 g białego twarogu półtłustego\
250 g serka mascarpone
4 jajka
120 g cukru zwykłego
30 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki pasty waniliowej
MASA OWOCOWA - ok. 500 g ciemnych czereśni
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
sposób przygotowania : naszykowałam tortownicę śr. 22 cm - spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam cienko masłem.
SPÓD - herbatniki pokruszyłam i zmieliłam w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Wlałam roztopione, przestudzone masło i wymieszałam dokładnie. Masę wsypałam do tortownicy, wylepiłam dno i boki, odstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA - twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę - jak ja tego nie znoszę !!! ale zaparłam się. Przełożyłam do miski i zmiksowałam z mascarpone. Miksując powoli dodawałam stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i jajka - składniki mają się tylko dobrze połączyć, nie trzeba ich specjalnie ubijać. Na koniec dodałam pastę waniliową, wymieszałam i przełożyłam masę do przygotowanej wcześniej formy. Sernik piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu wyjęłam, zostawiłam żeby wystygł a na noc wstawiłam do lodówki żeby dobrze stężał.
MASA OWOCOWA - czereśnie opłukałam i osączyłam. Poprzekrawałam na połówki i usunęłam pestki. Do garnka wlałam sok z pomarańczy, wsypałam cukier, gotowałam kilka minut aż syrop zaczął gęstnieć. Dodałam czereśnie i smażyłam ok. 10 minut. Następnie, intensywnie mieszając, dodałam mąkę kukurydzianą rozmieszaną w soku cytrynowym. Smażyłam jeszcze może 3 minuty po czym odstawiłam żeby owoce w gęstym żelu przestygły lekko. Jeszcze ciepłe wyłożyłam na schłodzony sernik i pozostawiłam do stężenia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/sernik-waniliowy-z-czeresniami.html