Wykonanie
Mocno
cytrynowy sernik na serkach homogenizowanychSkładniki300 gram
mąki160 gram
masła2 łyżki
kakao100 gram
cukruskórka cytrynowa firmy Heliomasa serowa500 gram
serka homogenizowanego naturalnego250 gram
serka mascarpone3 całe
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego0,5 szklanki
cukrusok z 2
cytrynSposób przygotowaniamasa serowaKrok 1
Jaja ucieramy z
cukrem na puch, dodajemy łyżkami na przemian
ser homogenizowany oraz
mascarpone (w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy
sok z cytryny i proszek budyniowy.Krok 2Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę (ugniatamy do połączenia się i konsystencji mokrego piasku.)Krok 3Połowę kruszonki wykładamy na spód blach (kruszymy w rękach) i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Następnie wylewamy na spód masę
serową i przykrywamy drugą połową kruszonki. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Chłodne wstawiamy do lodówki. Jemy na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy
skórką cytrynową.