ßßß
Składniki:Duże opakowanie herbatników1 szklanka cukru1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki uniwersalnej1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSkórka starta z 1 pomarańczySkórka starta z 1 cytryny3 jajka2 żółtka1 szklanka śmietany 30%Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180C.Tortownicę wysmaruj masłem, a dno wyłóż herbatnikami.Za pomocą miksera ubij ser na kremową masę, stopniowo dodaj cukier i mąkę. Po chwili zwiększ obroty i wmieszaj, cały czas miksując, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, następnie dodaj pojedynczo cały czas miksując, jajka i żółtka. Na koniec wmieszaj śmietanę. Powinna wyjść puszysta masa. Jeśli jest za rzadka możesz dodać nieco mąki.Włóż nadzienie na wcześniej przygotowane herbatniki. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 110C i piecz przez kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piekarniku przez 2 godziny (dzięki temu sernik nie opadnie). Przykryj i schładzaj w lodówce przez noc.Przejedź nożem wokół brzegu tortownicy, wyjmij sernik i patrz jak znika z patery!