Wykonanie
Przeważnie
makaron kupuję gotowy, ale czasami nachodzi mnie na domowe kluski. Są zupełnie inne niż te ze sklepu no i można się pobawić przy robieniu np. barwiąc jakoś ładnie. Dzisiaj na różowo chociaż to nie jest mój ulubiony kolor :DDo ciasta na
makaron dodaję trochę
oleju rzepakowego - nie zmienia smaku ani zapachu a powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, lepiej się wałkuje a po ugotowaniu kluski tak bardzo się nie sklejają.Już nie pierwszy raz robię kulki z
twarogu chociaż wcześniej były ze zwykłego - obtoczone w orzechach czy przyprawach mogą być samodzielną przekąską albo częścią deserów lub sałatek. Czasami podaję takie kulki
serowe z
owocami - kilka
razy były gwiazdami spotkania z przyjaciółmi bo lubią je nie tylko dzieci :)

czas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki na 3 porcje :KLUSKI - ok. 200 g
mąki pszennej wrocławskiej1
jajko2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
wody2 płaskie łyżki startego pieczonego
buraka ćwikłowegoSOS - 1 łyżka
oleju rzepakowego4-5 łyżek
miodu rzepakowego3 garstki
orzechów laskowych łuskanych1/2 szkl. słodkiej
śmietanki1-2 łyżki
soku z cytrynyKULKI
SEROWE - 125 g
twarogu wędzonego1 - 2 łyżki gęstej
śmietany2 - 3 łyżki
orzechów laskowych tartychdodatkowo - kawałek
arbuzaliście
melisy
sposób przygotowania : KLUSKI - upieczonego wcześniej
buraka obrałam ze skórki i starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyłam do pojemnika, wbiłam
jajko, dolałam
olej i
wodę - zmiksowałam. Powstały krem dodałam do przesianej
mąki i zagniotłam ciasto. Pamiętajcie, że
mąki różnie chłoną wilgoć więc można dodać odrobinę
wody albo podsypać troszeczkę więcej
mąki.Cały czas czyli obierając i trąc
buraka a także zagniatając ciasto robiłam to w rękawiczkach jednorazowych bo
burak bardzo barwi dłonie. Wyrobione, gładkie ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam na cieniutki płat podsypując trochę
mąką. Dobrze omączony zwinęłam w rulon i pokroiłam
ostrym nożem na wstążki. Rozrzuciłam je na blacie i pozwoliłam nieco obeschnąć.

KULKI -
twaróg wędzony rozgniotłam widelcem dodając trochę
śmietany. Z masy serowej formowałam nieduże kuleczki i obtaczałam je w tartych orzechach laskowych.SOS -
orzechy laskowe łuskane wrzuciłam na suchą patelnię i postawiłam na ogniu. Podgrzewałam przez kilka/kilkanaście minut często potrząsając patelnią aż skórka
orzechów spiekła się i popękała.
Orzechy przesypałam na czystą ściereczkę i pozbyłam się skórki ocierając je o siebie nawzajem i ściereczkę. Oczyszczone nieco rozdrobniłam, ale nie za bardzo.Na czystą patelnię wlałam
olej i
miód, dosypałam
orzechy i smażyłam kilka chwil razem. Wlałam
śmietankę a gdy sos zgęstniał doprawiłam
sokiem z cytryny.Kluski wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam mieszając dosłownie 1 - 2 minuty. Odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu, wymieszałam dokładnie.Kluski obtoczone w
miodowo-
orzechowym sosie wyłożyłam na talerze. Dodałam
serowe kuleczki i kawałki miąższu
arbuza wycięte malutką foremką. Przybrałam listkami
melisy.Może zdziwi Was połączenie składników, ale wędzony
twaróg bardzo dobrze się skomponował
smakowo ze słodkawymi kluskami,
orzechami i soczystym
arbuzem - danie bardzo nam smakowało :)