Wykonanie
Co zrobić kiedy nie odpowiada nam
drożdżowy makowiec? Trzeba upiec mazurka z nadzieniem makowym i
polewą czekoladową. Kruchy, słodki, kwaśny dzięki wiśniowej marmoladzie. Wymaga odrobiny pracy, zwłaszcza jeżeli nie chce się korzystać z gotowej masy makowej, ale warto.500 g
mąki pszennej350 g
masła2
jajka2 łyżki
śmietany 18 %200 g
cukru białego500 g suchego
makugorąca
woda4 łyżki
mioduposiekane
orzechy laskoweposiekane
rodzynki200 g
konfitury wiśniowej300 g ciemnej
czekolady5 łyżek
śmietanki 36 %-
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
cukrem. Wyjęte z lodówki
masło kroimy na kostki i dokładamy do
mąki. Rozcieramy palcami do momentu, w którym
masło połączy się z
mąką. Następnie dokładamy
jajka i
śmietanę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Robimy to, w miarę możliwości, jak najszybciej, by
masło się nie rozgrzało. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy, formujemy pożądany kształt, ale pamiętamy o tym, aby ciasto miało dookoła rant na wysokość pół centymetra. Zapiekamy w 160 C (z termoobiegiem) przez około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.-
Mak zalać wrzątkiem, pokrywając cały i odstawić do momentu, w którym będzie zimny. Zmielić dwukrotnie. Dołożyć
miód oraz
bakalie i dokładnie wymieszać.- Na wystudzony spód wykładamy
konfiturę wiśniową, następnie masę
makową, a całość zalewamy przestudzoną (lekko)
czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.Smacznego :)