Wykonanie
Dzisiaj wpis w ramach wypiekania na śniadanie . Małgosia zaproponowała wypiekanie
rogali maślanych z przepisu Iwonka .
Rogale są bardzo smaczne. Można je posypać dowolnymi dodatkami, np.
makiem,
sezamem. Smakują lepiej niż te ze sklepu./ 16 sztuk/500 g
mąki pszennej2 łyżki
miodu5 łyżek ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży100 ml
mleka50 g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukru na wierzch: 1
jajko lub
śmietanka + do posypania
mak lub
sezamDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
cukru i 4 łyżek
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną (ok. 15-20 minut). Rozpuścić
masło i gorące zalać
mlekiem, rozpuścić w płynie
miód i zostawić do ostygnięcia. W garnku wyrobić
mąkę,
cukier, rozpuszczone
masło z
mlekiem i
miodem,
jajko, wyrośnięte
drożdże. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryć miskę ściereczką), aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).Podzielić ciasto na dwie połowę. Na stolnicę wysypaną
mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 28 cm. Rozkroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto zaczynając od podstawy trójkąta. Odłożyć na pół godziny na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by
rogale wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym
jajkiem lub
śmietanką i posypać
makiem lub
sezamem. Piec w 180°C ok. 12-15 minut.
Rogale możecie zobaczyć także u: Justyny, Doowy, Grażyny, Dari, Ali, Izy, Joli,
Matki Wariatki, Gosi, Bożeny, Joanny, Lidii, Łucji, Moniki, Kasi, Justyny, Agaty,