ßßß
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną (ok. 15-20 minut). Rozpuścić masło i gorące zalać mlekiem, rozpuścić w płynie miód i zostawić do ostygnięcia. W garnku wyrobić mąkę, cukier, rozpuszczone masło z mlekiem i miodem, jajko, wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryć miskę ściereczką), aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).Podzielić ciasto na dwie połowę. Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 28 cm. Rozkroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto zaczynając od podstawy trójkąta. Odłożyć na pół godziny na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by rogale wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem lub śmietanką i posypać makiem lub sezamem. Piec w 180°C ok. 12-15 minut.
Rogale możecie zobaczyć także u: Justyny, Doowy, Grażyny, Dari, Ali, Izy, Joli, Matki Wariatki, Gosi, Bożeny, Joanny, Lidii, Łucji, Moniki, Kasi, Justyny, Agaty,