ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane

Rogale maślane

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wpis w ramach wypiekania na śniadanie . Małgosia zaproponowała wypiekanie rogali maślanych z przepisu Iwonka . Rogale są bardzo smaczne. Można je posypać dowolnymi dodatkami, np. makiem, sezamem. Smakują lepiej niż te ze sklepu.
/ 16 sztuk/
500 g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
50 g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru na wierzch: 1 jajko lub śmietanka + do posypania mak lub sezam
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną (ok. 15-20 minut). Rozpuścić masło i gorące zalać mlekiem, rozpuścić w płynie miód i zostawić do ostygnięcia. W garnku wyrobić mąkę, cukier, rozpuszczone masło z mlekiem i miodem, jajko, wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryć miskę ściereczką), aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Podzielić ciasto na dwie połowę. Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 28 cm. Rozkroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto zaczynając od podstawy trójkąta. Odłożyć na pół godziny na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by rogale wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem lub śmietanką i posypać makiem lub sezamem. Piec w 180°C ok. 12-15 minut.
Rogale możecie zobaczyć także u: Justyny, Doowy, Grażyny, Dari, Ali, Izy, Joli, Matki Wariatki, Gosi, Bożeny, Joanny, Lidii, Łucji, Moniki, Kasi, Justyny, Agaty,
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/02/Rogale-maslane.html