Wykonanie
Lubimy
pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą
wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę
ogóry małosolne - oj, jakie to dobre !Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z
jajkiem i
kiszonym ogórkiem i
pasta z makreli z
cebulą i
ketchupemczas przygotowania : ok. 20 minutskładniki :1 duża
wędzona makrela1 duża
marchew1 średnia
cebulakawałeczek
ostrej papryki5 łyżek posiekanej
zieleniny -
koperek,
natka pietruszki,
szczypiorek cienki2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
olejudo smaku -
sól,
pieprz ziołowysposób przygotowania :
marchewkę oczyściłam, przekroiłam na ćwiartki i ugotowałam na parze. Gdy ostygła starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę.
Ostrą papryczkę posiekałam. W rondelku rozgrzałam
olej, zeszkliłam
cebulę z
papryką, ostudziłam.
Rybę obrałam ze skóry, usunęłam bardzo dokładnie wszystkie ości a
mięso rozdrobniłam widelcem. Dodałam startą
marchewkę, podsmażoną
cebulę,
zieleninę i
majonez, dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem ziołowym.Pasta świetnie smakuje ze świeżym
pieczywem albo grzankami.