ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli z marchewką i zieleniną

Pasta z makreli z marchewką i zieleniną

nazwa

Wykonanie

Lubimy pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre !
Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
1 duża wędzona makrela
1 duża marchew
1 średnia cebula
kawałeczek ostrej papryki
5 łyżek posiekanej zieleniny - koperek, natka pietruszki, szczypiorek cienki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka oleju
do smaku - sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : marchewkę oczyściłam, przekroiłam na ćwiartki i ugotowałam na parze. Gdy ostygła starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Ostrą papryczkę posiekałam. W rondelku rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę z papryką, ostudziłam.
Rybę obrałam ze skóry, usunęłam bardzo dokładnie wszystkie ości a mięso rozdrobniłam widelcem. Dodałam startą marchewkę, podsmażoną cebulę, zieleninę i majonez, dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem albo grzankami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/pasta-z-makreli-z-marchewka-i-zielenina.html