ßßß
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z 1 łyżką mąki, miodem i lekko ciepłą wodą. Odstawiłam na 15 minut. Mąkę z solą przesiałam do miski. Dolałam spienione drożdże i olej. Do poprzednich bułek z ziarnami dodałam jajko a tym razem pominęłam ten składnik.Wyrabiałam ciasto przez kilka chwil aż było gładkie. Uformowałam z niego kulę i zostawiłam w misce przykrytej ściereczką aż podwoiło swoją objętość co trwało ok. 1 godziny.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części - tym razem na 10. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę i ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę żeby się dobrze napuszyły. Przed pieczeniem posmarowałam je przy pomocy pędzelka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam sezamem.Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studziłam na kratce.Takie bułki dobrze nadają się nie tylko do kanapek ale także do hamburgerów.