Wykonanie

Luksusowe bułeczki
śniadaniowe. Przy ich pieczeniu cały dom wypełnia się cudownym różanym zapachem. Bułeczki bowiem pachną różą i mają delikatny różany posmak. Niezwykle proste do przygotowania. Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy bułeczki. Są pyszne, mieciutkie i bardzo puszyste. Świetne do
konfitur i
dżemów.Składniki na 12 bułeczek:

500 g
mąki pszennej 5501 czubata łyżka
mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)210 ml
mleka25 ml
wody różanej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu4 łyżki
oleju ryżowego1 opakowanie suchych
drożdżyWykończenie: 2 łyżki
maku lub
sezamu, 1
żółtko rozbełtane z 1 łyżką
mlekaWykonanie:
Mleko podgrzać razem z
woda różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nie lepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.Gdy podwoją objetość posmarować rozbełtanym
żółtkiem z 1 łyżką
mleka i posypać
makiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.Piec 20 -23 minuty.Studzić na kratce. Smacznego!