ßßß Cookit - przepis na Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe

Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Luksusowe bułeczki śniadaniowe. Przy ich pieczeniu cały dom wypełnia się cudownym różanym zapachem. Bułeczki bowiem pachną różą i mają delikatny różany posmak. Niezwykle proste do przygotowania. Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy bułeczki. Są pyszne, mieciutkie i bardzo puszyste. Świetne do konfitur i dżemów.
Składniki na 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej 550
1 czubata łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
210 ml mleka
25 ml wody różanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju ryżowego
1 opakowanie suchych drożdży
Wykończenie: 2 łyżki maku lub sezamu, 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Mleko podgrzać razem z woda różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nie lepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.
Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
Gdy podwoją objetość posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.
Piec 20 -23 minuty.
Studzić na kratce. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/luksusowe-rozane-buleczki-sniadaniowe.html