ßßß

przepis znaleziony u Babci Ewy300 gramów mąki pszennej175 ml ciepłej wody lub mleka + 1 łyżeczka cukru do rozczynu20 ml oleju20 gramów drożdżyszczypta soli1,5 łyżki cukruokoło 4 łyżki oleju do posmarowania paluchówmak i sezam do posypaniaDrożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić do "ruszenia" na około 15 minut.Następnie rozczyn wlać do przesianej z cukrem, solą, mąki, dodać olej, zagnieść elastyczne ciasto. Oczywiście, jeśli ciasto będzie zbyt klejące, możemy podsypać odrobiną mąki (choć w tym przepisie wszystko było idealnie).Ciasto włożyć do omączonej miseczki, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości ( u mnie około 50 minut).Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o grubości ciasta około 0,5 cm ( u mnie wyszedł kwadrat o boku 35 cm).Radełkiem wycinać paseczki o szerokości 1 cm.
Każdy paseczek złożyć na pół, a następnie zapleść, w taki oto sposób, a następnie dokładnie zlepić końce.
Paseczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w około 3 cm odstępach od siebie, pozostawić na około 15 minut do napuszenia.Następnie każdy paluch posmarować cienko olejem, posypać sezamem lub makiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoto (uważać, bo pod koniec szybko łapią kolorek, żeby się przypiekły za bardzo !).