ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z chrupiącą skórką

Chleb pszenny z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek jest najsmaczniejszy ze wszystkich, jakie dotychczas robiłam. Jest pachnący, chrupiący, idealny na śniadanko i do grilla. Zdecydowanie będę go robić częściej, choć nie jest tak zdrowy, jak te pełnoziarniste, które robiłam dotychczas. Gorąco polecam spróbowanie go! Przepis podejrzałam tutaj .
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 300 ml ciepłej wody,
- mak lub sezam do posypania.
Sposób wykonania:
W misce rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą. Dodajemy 100 g mąki i mieszamy do zniknięcia grudek. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
Na następny dzień drożdże mieszamy z pozostałą mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Mi to zajęło około 10 minut. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy je przez ok. 5 minut. Formujemy na kształt bochenka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i czekamy 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, smarujemy je delikatnie ciepłą wodą i posypujemy makiem bądź sezamem. Nacinamy chleb ostrym nożem i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/chleb-pszenny-z-chrupiaca-skorka.html