ßßß
Składniki:- 500 g mąki pszennej typ 550,- 15 g świeżych drożdży,- 2 czubate łyżeczki soli,- 300 ml ciepłej wody,- mak lub sezam do posypania.Sposób wykonania:W misce rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą. Dodajemy 100 g mąki i mieszamy do zniknięcia grudek. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.Na następny dzień drożdże mieszamy z pozostałą mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Mi to zajęło około 10 minut. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy je przez ok. 5 minut. Formujemy na kształt bochenka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i czekamy 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, smarujemy je delikatnie ciepłą wodą i posypujemy makiem bądź sezamem. Nacinamy chleb ostrym nożem i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
