Wykonanie
Ten chlebek jest najsmaczniejszy ze wszystkich, jakie dotychczas robiłam. Jest pachnący, chrupiący, idealny na śniadanko i do grilla. Zdecydowanie
będę go robić częściej, choć nie jest tak zdrowy, jak te pełnoziarniste, które robiłam dotychczas. Gorąco polecam spróbowanie go! Przepis podejrzałam tutaj .
Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 550,- 15 g świeżych
drożdży,- 2 czubate łyżeczki
soli,- 300 ml ciepłej
wody,-
mak lub
sezam do posypania.Sposób wykonania:W misce rozkruszamy
drożdże i zalewamy je ciepłą
wodą. Dodajemy 100 g
mąki i mieszamy do zniknięcia grudek. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.Na następny dzień
drożdże mieszamy z pozostałą
mąką i
solą. Wyrabiamy ciasto, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Mi to zajęło około 10 minut. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany
mąką i zagniatamy je przez ok. 5 minut. Formujemy na kształt bochenka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i czekamy 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, smarujemy je delikatnie ciepłą
wodą i posypujemy
makiem bądź
sezamem. Nacinamy
chleb ostrym nożem i wkładamy do piekarnika na 30 minut.