ßßß Cookit - przepis na Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Kupiłam pęczek ślicznych, cieniutkich zielonych szparagów. Takie właśnie lubię. Lubię to dobre określenie bo szaleć za nimi nie szaleję. Kiedy są to kilka razu zjem a kiedy nie ma to jakoś specjalnie mocno nie tęsknię. I znam takich, którzy za to stwierdzenie znienawidzą mnie teraz jeszcze bardziej :D
Jako dodatek do omletu sprawdziły się świetnie bo były cienkie i nie potrzebowały długiej obróbki - można przecież jeść je nawet na surowo. Smakują wtedy jak zielony groszek, są chrupiące i pyszne.
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki na 1 duży omlet:
3 jajka
garść cienkich zielonych szparagów
1 pomidor
1/2 cebuli czerwonej
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 łyżki mleka
do smaku - sól morska , pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : szparagi opłukałam, odcięłam twardsze końcówki a pędy połamałam na nieduże kawałki. Główki odłożyłam. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam drobno.
Jajka wybiłam do miseczki. Dodałam mleko, koperek i doprawiłam solą oraz pieprzem.
Rozgrzałam patelnię śr. 21 cm. Roztopiłam masło wlewając też olej. Wrzuciłam połamane szparagi i cebulę, smażyłam razem jakieś 2 minuty. Dodałam pomidora i smażyłam kolejne 2 minuty. Wlałam jajka, lekko przemieszałam całość i smażyłam dalej już nie mieszając aż masa się ścięła. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży żeby spód się nie przypalił. Można też patelnię przykryć i wtedy całość szybciej się usmaży. Gdy wierzch był już prawie ścięty rozrzuciłam na nim surowe główki szparagów.
Usmażony omlet przełożyłam na talerz. Posypałam listkami koperku, botwinki i szpinaku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/omlet-ze-szparagami.html