ßßß
Składniki na porcję dla 1 osoby:2 jajka (ilość zależy od apetytu)kawałek kiełbasy chorizo (można wykorzystać też salami)garść liści szpinaku4 szt. szparagów zielonych10 małych pomidorków koktajlowych1 łyżeczka masłasól morskaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanie:Odrywam od szparagów twarde końcówki i kroję je w połowie. Warzywa dokładnie myję pod bieżącą wodą. Mokre szparagi i liście szpinaku wykładam na patelnię. Włączam gaz ma maksimum i czekam aż szpinak zacznie więdnąć.Zmniejszam gaz do minimum i wrzucam kiełbasę pokrojoną w dużą kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam, aby smaki się połączyły.Wbijam jajka i dodaję łyżeczkę masła. Przykrywam patelnię i duszę aż białko zacznie się ścinać. Na ostatnie 2 minuty (białko jest prawie ścięte, ale jeszcze nie do końca) odkrywam patelnię i dorzucam pomidorki. Zwiększam odrobinę gaz. Podaję ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Sprawdź inne przepisy na śniadanie z jajkiem