ßßß Cookit - przepis na Babeczki bardzo cytrynowe

Babeczki bardzo cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Nie chce mi się dzisiaj siedzieć i dużo pisać. Dzisiaj będą proste babeczki, całkiem szybkie do zrobienia i mocno cytrynowe a ja zostawiam je w lodówce do popołudniowej herbaty i lecę na spacer. Pa !
czas przygotowania : ok. 80 minut
składniki na 12 sztuk :
BABECZKI - 60 g miękkiego masła albo margaryny
120 g drobnego cukru
szczypta soli
140 g mąki pszennej tortowej
4 g proszku do pieczenia
2 średnie jajka
90 ml maślanki
skórka i sok z 1 cytryny
KREM - 130 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
1 - 2 krople żółtego barwnika spożywczego w żelu
sposób przygotowania : masło utarłam z cukrem i solą. Ucierając dalej wbijałam po 1 jajku a gdy masa była kremowa powoli dosypywałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową , dolałam maślankę i sok cytrynowy. Masa może odrobinę się rozwarstwiać i sprawiać wrażenie jakby zwarzonej, ale nie przejmujcie się tym bo taka jej uroda.
Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek. Może użyć formy metalowej na muffinki. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem.
Gdy babeczki stygły przygotowałam krem. Utarłam mikserem serek z sokiem i skórką cytrynową, powoli dodawałam cukier puder a na koniec barwnik i jeszcze chwilę miksowałam żeby dobrze go rozprowadzić. Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na ostudzone babeczki. Przybrałam posypką cukrową.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/babeczki-bardzo-cytrynowe.html