Wykonanie
Lubię dania, które przygotowuje się szybko, zaledwie w kilka czy kilkanaście minut. Do takich należy
makaron z szybkimi sosami jakie robi się w czasie kiedy kluski się gotują. To potrawy do przygotowania kiedy nie mamy czasu albo jesteśmy bardzo zmęczeni po pracy – kilka minut i obiad czy kolacja podane.

składniki:1 puszka 185 g
tuńczyka w oleju, duże kawałkiok. 1/2 szklanki
cukinii pokrojonej w kosteczkę1 nieduża
cebula1 duży ząbek
czosnkukawałek
ostrej papryczki czerwonej2 czubate łyżki posiekanej
zieleniny –
szczypiorek i
natka1 łyżka
oleju spod tuńczykaok. 125 ml słodkiej
śmietankiok. 80 ml białego
wytrawnego winado smaku –
sól,
pieprz ziołowyok. 250 g
makaronu – u mnie spaghetti kolorowesposób przygotowania: nastawiłam w garnku
wodę na
makaron. Zanim zawrzała przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam
makaron.
Tuńczyka odcedziłam z
oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu, którą wlałam na patelnię.
Cebulę,
czosnek i
chili obrałam i posiekałam drobno. Wrzuciłam na rozgrzany
olej i smażyłam chwilę aż
cebula się zeszkliła. Dodałam
cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml białego,
wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając smak. Wlałam
śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki
tuńczyka i dusiłam chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem ziołowym i dodałam połowę
zieleniny.Ugotowany al’dente
makaron odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu – wymieszałam. W żadnym wypadku nie wolno płukać
makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo spłuczemy
skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać.Nałożyłam porcje na talerze i posypałam resztą
zieleniny.