Wykonanie
Coś słodkiego. Coś dobrego. Coś z
truskawkami i
białą czekoladą. Coś co znika bardzo szybko bo jest bardzo, bardzo pyszne :)

składniki:SPÓD - 125 g
herbatników Holenderskich z
czekoladą50 g
masła albo
margarynySERNIK - 500 g
serka ricotta125 g
jogurtu typu greckiego2 małe
jajka3
żółtka z małych
jajek60 g
cukru zwykłego20 g budyniu
waniliowego w proszku1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej100 g
białej czekolady7
cukierków Białe Michałki100 g małych
truskawekdodatkowo -
cukier puder;
truskawki + odrobina
cukru + troszkę
soku z cytryny
sposób przygotowania: naszykowałam tortownicę śr. 16 cm - dno i boki wyłożyłam papierem Saga - boki w taki sposób żeby wystawały ponad krawędź formy, tak na wszelki wypadek :)

SPÓD -
herbatniki wsypałam do miski, rozkruszyłam przy pomocy grubej szklanki po prostu dociskając je denkiem. Wlałam roztopiony tłuszcz i wymieszałam łyżką na tzw. mokry piasek, który przesypałam do naszykowanej foremki i ugniotłam równo tą samą szklanką co wcześniej. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała.SERNIK - do miski przełożyłam
ser,
jogurt,
cukier,
budyń, pastę
waniliową,
żółtka i
jajka - wymieszałam łyżką żeby nie było grudek. Wlałam rozpuszczoną
czekoladę i dosypałam pokruszone Michałki. Masę przelałam na zastygnięty spód
ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyłam kawałki
truskawek, wcześniej umytych i odszypułkowanych. Tortownicę zabezpieczyłam arkuszem papieru Saga - postawiłam ją na dużym kawałku, zebrałam brzegi dookoła i obwiązałam sznurkiem kuchennym - to zapobiegnie przedostaniu się
wody przez szczeliny formy podczas pieczenia w kąpieli
wodnej bo ten papier nie rozmięka i nie przepuszcza
wody. Tak przygotowaną tortownicę wstawiłam do większej formy, do której nalałam gorącej
wody na ok. 3 cm wysokości. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C - piekłam ok. 45 minut a po tym czasie wyłączyłam piec i pozwoliłam sernikowi w nim ostygnąć. Zimny przykryłam folią spożywczą i schłodziłam przez noc w lodówce.Podałam z dodatkiem zimnego sosu
truskawkowego - po prostu zmiksowałam trochę świeżych
truskawek razem z odrobiną
cukru i
soku z cytryny.