ßßß Cookit - przepis na Serniczek z białą czekoladą i truskawkami

Serniczek z białą czekoladą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Coś słodkiego. Coś dobrego. Coś z truskawkami i białą czekoladą. Coś co znika bardzo szybko bo jest bardzo, bardzo pyszne :)
składniki:
SPÓD - 125 g herbatników Holenderskich z czekoladą
50 g masła albo margaryny
SERNIK - 500 g serka ricotta
125 g jogurtu typu greckiego
2 małe jajka
3 żółtka z małych jajek
60 g cukru zwykłego
20 g budyniu waniliowego w proszku
1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
100 g białej czekolady
7 cukierków Białe Michałki
100 g małych truskawek
dodatkowo - cukier puder;
truskawki + odrobina cukru + troszkę soku z cytryny
sposób przygotowania: naszykowałam tortownicę śr. 16 cm - dno i boki wyłożyłam papierem Saga - boki w taki sposób żeby wystawały ponad krawędź formy, tak na wszelki wypadek :)
SPÓD - herbatniki wsypałam do miski, rozkruszyłam przy pomocy grubej szklanki po prostu dociskając je denkiem. Wlałam roztopiony tłuszcz i wymieszałam łyżką na tzw. mokry piasek, który przesypałam do naszykowanej foremki i ugniotłam równo tą samą szklanką co wcześniej. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała.
SERNIK - do miski przełożyłam ser, jogurt, cukier, budyń, pastę waniliową, żółtka i jajka - wymieszałam łyżką żeby nie było grudek. Wlałam rozpuszczoną czekoladę i dosypałam pokruszone Michałki. Masę przelałam na zastygnięty spód ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyłam kawałki truskawek, wcześniej umytych i odszypułkowanych. Tortownicę zabezpieczyłam arkuszem papieru Saga - postawiłam ją na dużym kawałku, zebrałam brzegi dookoła i obwiązałam sznurkiem kuchennym - to zapobiegnie przedostaniu się wody przez szczeliny formy podczas pieczenia w kąpieli wodnej bo ten papier nie rozmięka i nie przepuszcza wody. Tak przygotowaną tortownicę wstawiłam do większej formy, do której nalałam gorącej wody na ok. 3 cm wysokości. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C - piekłam ok. 45 minut a po tym czasie wyłączyłam piec i pozwoliłam sernikowi w nim ostygnąć. Zimny przykryłam folią spożywczą i schłodziłam przez noc w lodówce.
Podałam z dodatkiem zimnego sosu truskawkowego - po prostu zmiksowałam trochę świeżych truskawek razem z odrobiną cukru i soku z cytryny.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/serniczek-z-biaa-czekolada-i.html