ßßß
Składniki na spód:250 g ciasteczek Digestive lub Złoty Kłos ( San)125 g roztopionej margaryny lub 125 g roztopionego masłaSkładniki na masę :1 kg sera do serników ( lidl, biedronka)150 g cukru pudru3 jajka3 żółtka1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego1,5 łyżki soku z cytrynySkładniki na polewę:145 ml śmietany 18 %1 czubata łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoTortownicę wykładamy folią aluminiową. Obkładamy denko , zakładamy obręcz zamykamy a następnie wystającymi częściami zamykamy górną część przestrzeni nad ciastem ( po przelaniu masy serowej)
Ciasteczka rozdrabniamy na okruszki- użyłam blendera, ale można również pokruszyć np wałkiem. Do rozdrobnionych ciastek dodajemy rozpuszczoną margarynę i mieszamy energicznie. Masą ciasteczkową obkładamy dno tortownicy i jej boki, dociskami palcami, wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.W tym czasie ser mieszamy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami, dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy i wlewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami. Przykrywamy od góry folią aluminiowa ( jak na zdjęciu powyżej ) i wstawiamy do piekarnika, w którym umieszczamy najpierw naczynie z wrzącą wodą ( kąpiel wodna). Naczynie powinno być metalowe bez plastikowych elementów, używam prostokątnej blachy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180-200 st. C - ok. 1 godz.Składniki na polewę miksujemy, gdy sernik jest już ścięty na wierzchu przelewamy ja na wierzch ciasta. Można dodać barwniki (wtedy trzeba podzielić polewę na kilka części i do każdej dodać barwnik w wybranym przez siebie kolorze), można zostawić polewę w białym kolorze wtedy sernik wygląda na bardziej dostojny. Po dodaniu śmietanowej polewy pieczemy jeszcze ok. 15 minut .Aby był idealny i nabrał "mocy" musi postać ok 12 godzin w lodówce :))) Smacznego!!!