Wykonanie
Sernik ten znalazłam kilka lat temu na blogu dodajiwymieszaj.blox.pl Jest to przepyszny sernik, który bardzo często pojawia się u mnie w domu, gościł już na wielu imprezach mocno
serowy, na pysznym
ciasteczkowym spodzie...Uwielbiam go!!! Casiapaw- dziękuję Ci gdziekolwiek jesteś!!!

Składniki na spód:250 g
ciasteczek Digestive lub Złoty Kłos ( San)125 g roztopionej
margaryny lub 125 g roztopionego
masłaSkładniki na masę :1 kg
sera do serników ( lidl, biedronka)150 g
cukru pudru3
jajka3
żółtka1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1,5 łyżki
soku z cytrynySkładniki na polewę:145 ml
śmietany 18 %1 czubata łyżka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoTortownicę wykładamy folią aluminiową. Obkładamy denko , zakładamy obręcz zamykamy a następnie wystającymi częściami zamykamy górną część przestrzeni nad
ciastem ( po przelaniu masy serowej)
Ciasteczka rozdrabniamy na okruszki- użyłam blendera, ale można również pokruszyć np wałkiem. Do rozdrobnionych
ciastek dodajemy rozpuszczoną
margarynę i mieszamy energicznie. Masą
ciasteczkową obkładamy dno tortownicy i jej boki, dociskami palcami, wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.W tym czasie
ser mieszamy z
cukrem pudrem,
jajkami i
żółtkami, dodajemy ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy i wlewamy do tortownicy wyłożonej
ciasteczkami. Przykrywamy od góry folią aluminiowa ( jak na zdjęciu powyżej ) i wstawiamy do piekarnika, w którym umieszczamy najpierw naczynie z wrzącą
wodą ( kąpiel
wodna). Naczynie powinno być metalowe bez plastikowych elementów, używam prostokątnej blachy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180-200 st. C - ok. 1 godz.Składniki na polewę miksujemy, gdy sernik jest już ścięty na wierzchu przelewamy ja na wierzch ciasta. Można dodać barwniki (wtedy trzeba podzielić polewę na kilka części i do każdej dodać barwnik w wybranym przez siebie kolorze), można zostawić polewę w
białym kolorze wtedy sernik wygląda na bardziej dostojny. Po dodaniu śmietanowej polewy pieczemy jeszcze ok. 15 minut .Aby był idealny i nabrał "mocy" musi postać ok 12 godzin w lodówce :))) Smacznego!!!