Wykonanie
Ten sernik znają chyba wszyscy. I nie dziwię się, że wzbudza on powszechny zachwyt bo jest naprawdę wspaniały. Nie
będę się o nim rozpisywać bo cokolwiek napiszę to będzie banał. Jedynie zachęcam do jego upieczenia, jeśli ktoś jeszcze się waha bo naprawdę warto.

Składniki:200 g
ciasteczek typu digestive75 g
masła, roztopionego800 g
sera kremowego190 g
cukru pudru4
jajka3
żółtka3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii30 ml
soku z cytryny300 ml kwaśnej
śmietanykakao do posypaniaPiekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C. Formę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem.
Ciasteczka zmielić, wymieszać z
masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy.
Ser, 170 g
cukru pudru,
jajka,
żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i
sok z cytryny zmiksować do czasu, aż powstanie nam gładka masa. Następnie wylać ją na spód z
ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.
Śmietanę, pozostały
cukier i
wanilie zmiksować. Posmarować masą upieczony sernik i wstawić go na kolejne 10 minut do piekarnika. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem oprószyć
kakaem.Smacznego:)