Wykonanie
Składniki na spód:6 dkg roztopionego
masła14 dkg
ciasteczek digresiweSkładniki na
Ser:90 dkg
sera białego zmielonego 2
razy3
jajka1
żółtko200 ml kwaśnej
śmietany25 dkg
cukru pudru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskorka otarta z 1
cytrynySkładniki na masę
śmietanową:220 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka drobnego
cukru2 łyżeczki
soku z cytryny1 śmietanfixWykonanie1)Spód:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek np.za pomocą blendera i wymieszać dobrze z roztopionym
masłem.Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy (tortownicę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) Tak przygotowany spód ciasta wstawić na 30 min do lodówki.2)
Ser:Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy aż się dobrze połączą (nie wolno zbyt dłubo miksować,tylko do połączenia się składników)
Ser wykładamy na wcześniej przygotowany spód.Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej tzn:formę z sernikiem wstawiamy do drugiej,większej formy do której wlewamy gorącą
wodę do połowy wysokości.Aby
woda nie dostała się do sernika należy wcześniej formę z sernikiem owinąć folią do żywności 2-3
razy i dopiero wtedy wstawić do
wody.Tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego piecyka (180°C) i pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze około 35min,ja piekłam ciut dłużej ponieważ należy piec sernik aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta,sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika.Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piecyku i wyjmujemy dopiero po godzinie (podczas studzenia zostawiamy piecyk z uchylonymi drziczkami)3)masa śmietanowa:Wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy do głatkości następnie wykładamy na ostudzony sernik,wyrównujemy i chłodzimy przez 12 godzin w lodówce.
