Wykonanie



Składniki na spód:6 dkg roztopionego
masła14 dkg
ciasteczek digestiveSkładniki na
ser:1kg
sera białego zmielonego 2
razy lub
sera na serniki w wiadereczku25 dkg
cukru pudru3
jajka1
żółtko1
cukier waniliowy2 łyżeczki
soku z cytrynyskorka otarta z
cytryny200 ml kwaśnej
śmietany2 łyżki
mąki pszennej1
budyń śmietankowyDodatkowo:4 duże
jabłka1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru kryształu1,5 łyżki
masłaWykonanie:1) Spód:
Ciasteczka zmielić blenderem na "piasek" i dodać roztopione
masło,wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno formy do pieczenia(formć wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia)Wstawić do lodówki na około 30 min.2)
SER:Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do gładkosci,nie miksujemy długo,tylko do dokładnego połączenia się skąadników.Tak przygotowany
ser wykładamy na
ciasteczkowy spód,wyrównać.Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej(tzn.owinąć formę z sernikiem folią do żywności 2-3
razy i wstawić do większej formy ktorą do połowy wysokości wypełniamy gorącą
wodą,tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego piekanika)Pieczemy pierwsze 10 min w 180°C a następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta,sprawdzamy delikatnie patyczkiem najlepiej na środku sernika.Po upieczeniu zostawiamy sernik okolo 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drziczkami.3)
Jabłka:
Jabłka obrać,przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne a następnie każdą połówke przekrawamy jeszcze na 4 części.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni i układamy
jabłka,lekko posypujemy
cukrem i
cukrem waniliowym i chwilkę dusimy następnie przekładamy każde
jabłko na drugą stronę i znów chwilkę dusimy(ja sprawdzałam czy są miękkie lekko nakluwając widelcem)Jeżeli nie zmieszczą nam się wszystkie
jabłka na raz to dusimy je partiami.Tak przygotowane
jabłka układamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin do schłodzenia.