ßßß
175 g masła, miekkiego80 g drobnego cukru1 żółtko250 g mąki, przesianej300 g sera mascarpone60 g cukru pudru, przesianego1 łyżka soku z cytryny300 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki50 g ciemnej czekolady, pokrojonejPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 20 na 30 cm.Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy żółtko i dobrze ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Masę wykładamy do foremki, nakłuwając widelcem. Pieczemy przez 25 minut. Studzimy.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny drewnianą łyżką, aż będzie gładki. Mieszamy z truskawkami. Smarujemy masą truskawkowo-mascarponową ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej mieszając oda czasu do czasu, aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią ciasto. Kroimy.