ßßß Cookit - przepis na Sernik z jogurtem i ananasem kandyzowanym

Sernik z jogurtem i ananasem kandyzowanym

nazwa

Wykonanie

Jak widać na załączonym niżej obrazku daleko mi bardzo do mistrzostwa w sernikach - niektóre "gwiazdy" piszą, że nie ma nic łatwiejszego jak sernik i sądząc po ich propozycjach właściwie tylko na nie, być może nawet nic innego nie potrafią, ale mnie jakoś serniki nie wychodzą.
Prawie zawsze mi coś opadnie, pęknie albo się przypali a jak tak się nie stanie do przyczepię się do czegoś innego. Za to smak przeważnie jest bardzo dobry i tu do niczego nie mogę się przyczepić. Dlatego też pokazuję ten swój serniczek, ułomny nieco i może mało wyjściowy, ale pyszny.
składniki:
CIASTO - 1,5 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
1/2 szkl. cukru
100 g masła albo margaryny
2 szczypty soli
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka cukru z wanilią
MASA - 1 kg sera białego 3-krotnie mielonego
4 jajka
150 g masła albo margaryny
1/2 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 op. przyprawy do sernika
6 łyżek posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g kandyzowanego, kolorowego ananasa
POLEWA - 1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl. wody
150 ml jogurtu greckiego
2 - 3 szczypty mielonego cynamonu
3 - 4 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sposób przygotowania: CIASTO - zimny tłuszcz posiekałam z mąką, dodałam cukier, cukier waniliowy, sól a następnie jajko i jogurt. Zagniotłam ciasto i schłodziłam, min. 30 min.. Następnie rozwałkowałam i wylepiłam dno tortownicy 26 cm średnicy. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
MASA - miękkie masło utarłam z cukrem zw. i waniliowym. Miksując dodawałam na przemian do jednym jajku i części sera. Gdy masa była gładka dosypałam budyń i przyprawę do sernika oraz dodałam jogurt, dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam skórkę i ananasa. Masę wylałam na podpieczony spód. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia i dopiero zimny wyjęłam z formy.
POLEWA - żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła - mieszałam cały czas. Ciepłą wlałam do jogurtu, dodałam cynamon, wymieszałam a gdy zaczęło tężeć wylałam na sernik. Posypałam skórką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/sernik-z-jogurtem-i-ananasem.html