ßßß Cookit - przepis na Rolada jabłkowo-cynamonowa pod pierzynką

Rolada jabłkowo-cynamonowa pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Biszkopta się mnie zachciało. I już naszykowałam wszystkie składniki, podłączyłam mikser gdy głowie zaświeciła się lampeczka, że przecież tak zwyczajnie być nie może i coś by trzeba było pokombinować. W koszyku leżało kilka ładnych jabłek a uzupełniłam też ostatnio zapas przypraw korzennych więc postanowiłam zrobić ciacho z cynamonem i owocami. Wyszło cudnie - pysznie i pachnąco :)
składniki:
BISZKOPT - 5 jajek
3/4 szkl. cukru trzcinowego demerara (szkl. poj. 250 ml)
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
POD BISZKOPT - 2 łyżki masła albo margaryny
5 łyżek cukru trzcinowego demerara
3 jabłka - użyłam Championów
2 łyżeczki cynamonu
PIERZYNKA - 250 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki galaretki w proszku - cytrynowej albo gruszkowej
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1 - 2 łyżki cukru pudru
PRZYBRANIE - 1 jabłko
4 łyżki cukru demerara
kilka łyżek wody
mielony cynamon
sposób przygotowania: 3 jabłka obrałam i pokroiłam na bardzo cieniutkie plasterki - można zetrzeć na mandolinie. Na dużej blasze, takie z wyposażenia piekarnika, rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia. Posmarowałam go masłem, posypałam równomiernie cukrem i ułożyłam warstwę plasterków jabłek - powinny lekko na siebie zachodzić. Oprószyłam je cynamonem i ułożyłam następną warstwę a potem trzecią - zróbcie tyle na ile wystarczy Wam plasterków i każdą oprószcie cynamonem.
Do miski wybiłam jajka i ubiłam je z cukrem do białości - masa powinna być prawie tak sztywna jak piana z samych białek. Odłożyłam mikser a do masy wsypałam mąkę przesianą z solą i przyprawami - wmieszałam ją delikatnie, ale starannie przy pomocy łyżki. Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną jabłkami i wyrównałam. Wstawiłam 0 do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam 15 min.. Po wyjęciu przełożyłam ciasto na lnianą ściereczkę odwracając do góry spodem. Delikatnie zdjęłam papier i zwinęłam dość ciasno roladę pomagając sobie ściereczką a na koniec zawinęłam całość w ścierkę i odłożyłam żeby zupełnie wystygła - najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić do rana.
KARMELIZOWANE JABŁKO - jabłko pokroiłam na ćwiartki razem ze skórką. Z każdej wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry grubości m/w 3 mm. Na patelni rozpuściłam cukier w kilku łyżkach wody, gotowałam aż syrop zgęstniał. Wrzuciłam kawałeczki jabłek, oprószyłam lekko cynamonem i chwilę razem smażyłam obtaczając w karmelu. Delikatnie przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Suszyłam ok. 20 minut przewracając w międzyczasie żeby równo obeschły - nie powinny stwardnieć. Resztkę karmelu, który pozostał na patelni zachowałam.
PIERZYNKA - galaretkę rozpuściłam w 4 łyżkach gorącej wody. Jabłko obrałam, starłam na średnich oczkach tarki jarzynowej, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając trochę cukru. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam płynną, przestudzoną galaretkę i dodałam jabłko, wymieszałam.
Roladę przekroiłam w połowie długości 2 części bo tak było mi wygodniej. Każdą z części posmarowałam grubą warstwą masy śmietanowej. Na wierzchu ułożyłam plasterki karmelizowanych jabłek, oprószyłam cynamonem i polałam resztą karmelu, który pozostał na patelni z obsmażenia jabłek. Schłodziłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/rolada-jabkowo-cynamonowa-pod-pierzynka.html