Wykonanie
Biszkopta się mnie zachciało. I już naszykowałam wszystkie składniki, podłączyłam mikser gdy głowie zaświeciła się lampeczka, że przecież tak zwyczajnie być nie może i coś by trzeba było pokombinować. W koszyku leżało kilka ładnych
jabłek a uzupełniłam też ostatnio zapas przypraw korzennych więc postanowiłam zrobić ciacho z
cynamonem i
owocami. Wyszło cudnie - pysznie i pachnąco :)

składniki:
BISZKOPT - 5
jajek3/4 szkl.
cukru trzcinowego demerara (szkl. poj. 250 ml)3/4 szkl.
mąki pszennej tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1/3 łyżeczki
przyprawy do szarlotki KamisPOD
BISZKOPT - 2 łyżki
masła albo
margaryny5 łyżek
cukru trzcinowego demerara3
jabłka - użyłam Championów2 łyżeczki
cynamonuPIERZYNKA - 250 ml
śmietanki kremówki3 łyżeczki
galaretki w proszku - cytrynowej albo gruszkowej1
jabłko2 łyżki
soku z cytryny1 - 2 łyżki
cukru pudruPRZYBRANIE - 1
jabłko4 łyżki
cukru demerarakilka łyżek
wodymielony
cynamon
sposób przygotowania: 3
jabłka obrałam i pokroiłam na bardzo cieniutkie plasterki - można zetrzeć na mandolinie. Na dużej blasze, takie z wyposażenia piekarnika, rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia. Posmarowałam go
masłem, posypałam równomiernie
cukrem i ułożyłam warstwę plasterków
jabłek - powinny lekko na siebie zachodzić. Oprószyłam je
cynamonem i ułożyłam następną warstwę a
potem trzecią - zróbcie tyle na ile wystarczy Wam plasterków i każdą oprószcie
cynamonem.Do miski wybiłam
jajka i ubiłam je z
cukrem do białości - masa powinna być prawie tak sztywna jak piana z samych
białek. Odłożyłam mikser a do masy wsypałam
mąkę przesianą z
solą i
przyprawami - wmieszałam ją delikatnie, ale starannie przy pomocy łyżki. Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną
jabłkami i wyrównałam. Wstawiłam 0 do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam 15 min.. Po wyjęciu przełożyłam ciasto na lnianą ściereczkę odwracając do góry
spodem. Delikatnie zdjęłam papier i zwinęłam dość ciasno roladę pomagając sobie ściereczką a na koniec zawinęłam całość w ścierkę i odłożyłam żeby zupełnie wystygła - najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić do rana.KARMELIZOWANE
JABŁKO -
jabłko pokroiłam na ćwiartki razem ze skórką. Z każdej wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry grubości m/w 3 mm. Na patelni rozpuściłam
cukier w kilku łyżkach
wody, gotowałam aż
syrop zgęstniał. Wrzuciłam kawałeczki
jabłek, oprószyłam lekko
cynamonem i chwilę razem smażyłam obtaczając w karmelu. Delikatnie przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Suszyłam ok. 20 minut przewracając w międzyczasie żeby równo obeschły - nie powinny stwardnieć. Resztkę karmelu, który pozostał na patelni zachowałam.PIERZYNKA -
galaretkę rozpuściłam w 4 łyżkach gorącej
wody.
Jabłko obrałam, starłam na średnich oczkach tarki jarzynowej, wymieszałam z
sokiem cytrynowym. Bardzo zimną
śmietankę ubiłam na sztywno dodając trochę
cukru. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam płynną, przestudzoną
galaretkę i dodałam
jabłko, wymieszałam.Roladę przekroiłam w połowie długości 2 części bo tak było mi wygodniej. Każdą z części posmarowałam grubą warstwą masy śmietanowej. Na wierzchu ułożyłam plasterki karmelizowanych
jabłek, oprószyłam
cynamonem i polałam resztą karmelu, który pozostał na patelni z obsmażenia
jabłek. Schłodziłam.