Wykonanie
Wiecie oczywiście, że
płatki róż są jadalne? Tak samo
owoce róży, ale dzisiaj pozostańmy przy płatkach. Robi się z nich pyszną
konfiturę - bardzo pachnącą i pyszną. Pomyślałam sobie, że będzie dobrym dodatkiem do gryczanego ciasta i tak powstał różany torcik.

składniki:
BISZKOPT - 4 średnie
jajka150 g
cukru drobnego150 g
mąki gryczanej30 g
mąki ziemniaczanejNASĄCZENIE - 2
torebki herbaty z róży2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
cukruPRZEŁOŻENIE - 220 g
konfitury z
płatków róży (1 słoiczek "Polska Róża")500 ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki
galaretki cytrynowej w proszku + 4 łyżki
wody2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki
cukru pudru2 duże garści
płatków migdałowychpłatki i kwiaty drobnych małych różyczek

sposób przygotowania:
BISZKOPT -
jajka wybiłam do miski, wsypałam
cukier, ubijałam przez kilka/kilkanaście minut aż masa bardzo zgęstniała i nabrała puszystości - to ma być właściwie piana. Na raz wsypałam zmieszane
mąki i wymieszałam łyżką - starannie i dość energicznie, okręcając pochyloną miskę a łyżką podbierając ciasto od
spodu. Masę wylałam do tortownicy śr. 21 cm, której samo dno posmarowałam
masłem i posypałam odrobiną
bułki tartej. Piekłam ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu okroiłam boki i wyjęłam ciasto odwracając formę do góry dnem. Taki odwrócony
biszkopt zostawiłam do wystudzenia a zimny przekroiłam poziomo na 3 części. Z wierzchniej ścięłam zrumienioną skórkę i pokruszyłam ją.PRZEŁOŻENIE -
herbatę zaparzyłam w 100 ml gorącej
wody. Gdy przestygła osłodziłam i dolałam
sok z cytryny. Lekko
skropiłam wszystkie trzy blaty.
Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie, dodałam
sok z cytryny. Bardzo mocno schłodzoną
śmietanę ubijałam aż była prawie sztywna. Nie przerywając ubijania wsypałam
cukier i cienkim strumyczkiem wlewałam ciepłą
galaretkę, jeszcze chwilę razem ubijałam.Jeden blat ułożyłam na talerzu, posmarowałam 1/3
konfitury i 2-3 czubatymi łyżkami
śmietany. Nałożyłam 2 blat i posmarowałam go tak samo. Trzeci blat
pokryłam resztą
konfitury i posmarowałam
śmietaną, którą
pokryłam również boki. 3 łyżki
śmietany zmieszałam z okruchami z wierzchu
biszkoptu i wyłożyłam na górę formując małą kopułkę, którą
pokryłam resztą
śmietany. Cały torcik posypałam podprażonymi na patelni
płatkami migdałowymi i odstawiłam do lodówki żeby się schłodził. Przed podaniem przybrałam dookoła małymi różyczkami i posypałam
płatkami różyczek.