Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
truskawki 400 gramów
ajerkoniak 90 mililitrów
płatki migdałowe 100 gramów
smietana kremowa 2 szklanek
cukier puder 1 łyżek stołowych
Herbata 1 szklanekWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać
cukier. Mieszając łyżką porcjami dodawać
żółtka, a
potem mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia oraz
sok z cytryny. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach nie otwierając piekarnika. Dopiec w 180 stopniach. wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Oczyszczone
truskawki pokroić. Górny blat ciasta pokruszyć i wymieszać z
ajerkoniakiem.
Płatki migdałowe zrumienić lekko na suchej patelni. Schłodzona
śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym
ciastem oraz 2 łyżkami
płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć lekko posłodzona
herbatą i ułożyć na nim pokrojone
truskawki, posypać
cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą tworząc kopułę. Posypać resztą
płatków.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: