ßßß Cookit - przepis na Raffaello z truskawkami

Raffaello z truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
truskawki 400 gramów
ajerkoniak 90 mililitrów
płatki migdałowe 100 gramów
smietana kremowa 2 szklanek
cukier puder 1 łyżek stołowych
Herbata 1 szklanek
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać cukier. Mieszając łyżką porcjami dodawać żółtka, a potem mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach nie otwierając piekarnika. Dopiec w 180 stopniach. wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Oczyszczone truskawki pokroić. Górny blat ciasta pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe zrumienić lekko na suchej patelni. Schłodzona śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz 2 łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć lekko posłodzona herbatą i ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą tworząc kopułę. Posypać resztą płatków.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9106/Raffaello-z-truskawkami