ßßß Cookit - przepis na Sałatka z buraków z pomarańczą i gruszką

Sałatka z buraków z pomarańczą i gruszką

nazwa

Wykonanie

Buraczki zasmażane i barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze formy podania tego warzywa. Są zdecydowanie niedoceniane chociaż coraz więcej dań z burakiem w roli głównej czy ich dodatkiem. W konkursie Kuchni+ i Durszlaka pojawiło się bardzo wiele ciekawych propozycji buraczanych - niektóre już zanotowałam i mam zamiar wypróbować. Ja najbardziej lubię buraki w sałatkach. Świetnie łączą się z innymi warzywami a także z owocami. Dziś kolejna moja propozycja.
składniki:
1 duży burak ćwikłowy
1 pomarańcza
1 - 2 gruszki
1 mała cebula czerwona
1 - 2 garści łuskanych pistacji
kilka gałązek natki pietruszki
sok z połowy dużej cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka oleju słonecznikowego
sposób przygotowania: Buraka upiekłam - zawinęłam go w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika, w którym piekło się właśnie mięso. Żeby zmięknąć potrzebował jakieś 40 min.. Obrałam go dopiero kiedy zupełnie wystygł i pokroiłam w plastry. Cebulkę drobno posiekałam, dodałam do niej sok z cytryny, sos sojowy i chili a także olej i miód, wymieszałam, i tą mieszanką zalałam buraka - odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 30 min.. Pomarańczę wyszorowałam, sparzyłam i wyfiletowałam cząstki miąższu. Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do pomarańczy żeby jej słodko-kwaśny sos zapobiegł ciemnieniu gruszki. Na talerzu ułożyłam warstwami plastry buraka, cząstki pomarańczy i kawałki gruszki. Polałam jeszcze sosem z cebulką spod buraków, posypałam drobniutko posiekaną natką i kawałkami pistacji. Wyszło bardzo smacznie i jednocześnie kolorowo - w sam raz na jesienny, ponury dzień :-)
Taką sałatkę możemy podać do pieczonego kurczaka albo innego mięsa - na prawdę fajnie smakuje
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/saatka-z-burakow-z-pomarancza-i-gruszka.html