Wykonanie
Lubię grissini. To takie uniwersalne chrupadełko/czekadełko, albo dodatek np. do kremowych zup. I bardzo łatwo je zrobić, chociaż moje wyszły za pierwszym razem jakieś takie krzywe bo przyznaję się, że nie przykładałam się zbytnio podczas robienia - ale czy to ma duże znaczenie? I tak zniknęły bardzo szybko :-)

składniki:2 - 2,5 szkl.
mąki chlebowej (można taką kupić w marketach, albo użyć zwykłej)3 łyżki
oliwy + 1 do posmarowania blachyok. 1/3 szkl.
mlekaok. 1/3 szkl.
wody30 g świeżych
drożdży1 czubata łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
oregano1 łyżka ziarenek
kminku1 łyżka białego
sezamu1
jajkotrochę
mąki do posypania blatusposób przygotowania:
mleko lekko podgrzałam, rozmieszałam w nim
drożdże dodając
cukier i łyżkę
mąki, odstawiłam na 15 min. aby ruszyły.
Mąkę przesiałam z
solą. Do
mąki dodałam rozczyn i
olej, jeśli ciasto byłoby zbyt luźne można dosypać nieco
mąki, jeśli zbyt twarde - dolać odrobinę
wody. Ciasto zagniotłam, wyrobiłam dokładnie i odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 30 - 40 min. aby wyrosło. Po tym czasie wyrobiłam je ponownie i podzielimy na 2 części. Jedną zostawiłam "białą", do drugiej dodałam
czosnek i
oregano, zagniotłam ponownie. Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na grubość ok. 5 - 8 mm i nożem pociąć na paski szer. ok. 1 - 2 cm, ale ja wolałam turlać je w rękach i na blacie, i robić wałeczki śr. 1 - 2 cm. Podłużne paluszki układałam luźno na posmarowanej odrobiną tłuszczu blasze, smarowałam roztrzepanym
jajkiem i posypałam ziarenkami: białe -
sezamem a
ziołowe kminkiem. Ręką lekko dociskałam ziarenka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10 min. aż nabrały ładnego złotego koloru.Możemy je podawać na ciepło, prosto z pieca, ale doskonałe są też kiedy wystygną. Ziarenka
kminku i
sezamu lubią odpadać więc można je dodać do środku ciasta i zagnieść z nimi. Można też zrobić inne smaki grissini, dzielić ciasto na kilka części i do każdej dodawać inne
przyprawy a obtoczyć np. w gruboziarnistej,
morskiej soli . . .