Wykonanie
Byliście grzeczni w tym roku? List do Świętego Mikołaja już wysłany?Proponuję coś na zachętę:)

SKŁADNIKI:25 gramów świeżych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka1
jajko1/4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
cukrułyżeczka
soliokoło 3-4 szklanki
mąki1
jajko (do posmarowania
chałki)
sezamnutella lub
dżem kaktusowy

Połączyć
mleko z
wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi
drożdżami i łyżeczką
cukru. Odstawić na moment, aż
drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać
drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Ciasto podzielić na kilka części, zrobić wałek i zakręcić
ślimaki. Wiech posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem.Piec w temperaturze ok 200-220 stopni przez20-30 minut, do pięknego zarumienienia się bułeczek.


Smacznego!!!