Wykonanie
Rybka dzisiaj czyli ja jestem bardzo zadowolona a chłopaki kręcą nosem. Ty razem zapiekłam filety pod pierzynką z
grzybów i
sera żeby nie marudzili aż tak strasznie i udało się - nawet im smakowało. Moja rada - kupując
leszcza, całego albo filety, wybierajcie duże okazy bo ta
ryba ma dość dużo ości a z dużych sztuk łatwiej je usunąć.

składniki:2 duże filety z
leszcza, bez skórysok z połowy dużej
cytrynykilka łyżek
mąki3 - 4 łyżeczki
papryki mielonej słodkiejok. 500 g
pieczarek polnych, ew. hodowlanychkawałek
pora200 g
sera żółtegodo smażenia:
olej,
masłodo smaku:
sos sojowy jasny, sos
chili,
sólsposób przygotowania: Filety podzieliłam na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości - czyli wszystkie, które zauważyłam.
Sok z cytryny zmieszałam z 3 łyżkami
sosu sojowego i 1 łyżką sosu
chili - mieszanką
skropiłam rybę - odstawiłam na bok, na czas przygotowania
grzybów.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki.
Pora, tylko białą część, posiekałam. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki
masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim
pieczarki z
porem aż odparował nadmiar
wody - doprawiłam
sosem sojowym i
papryką.
Mąkę zmieszałam z resztą
papryki i lekko oprószyłam nią kawałki
ryby. Od razu kładłam je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju. Smażyłam tylko do lekkiego zrumienienia i przekładałam od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek
ryby położyłam porcję
grzybów i posypałam startym grubo
serem. Blachę wstawiłam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podałam na sałacie oprószając leciutko
papryką w proszku.