ßßß Cookit - przepis na Leszcz pieczony z grzybami

Leszcz pieczony z grzybami

nazwa

Wykonanie

Rybka dzisiaj czyli ja jestem bardzo zadowolona a chłopaki kręcą nosem. Ty razem zapiekłam filety pod pierzynką z grzybów i sera żeby nie marudzili aż tak strasznie i udało się - nawet im smakowało. Moja rada - kupując leszcza, całego albo filety, wybierajcie duże okazy bo ta ryba ma dość dużo ości a z dużych sztuk łatwiej je usunąć.
składniki:
2 duże filety z leszcza, bez skóry
sok z połowy dużej cytryny
kilka łyżek mąki
3 - 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
ok. 500 g pieczarek polnych, ew. hodowlanych
kawałek pora
200 g sera żółtego
do smażenia: olej, masło
do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sól
sposób przygotowania: Filety podzieliłam na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości - czyli wszystkie, które zauważyłam. Sok z cytryny zmieszałam z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropiłam rybę - odstawiłam na bok, na czas przygotowania grzybów. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Pora, tylko białą część, posiekałam. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim pieczarki z porem aż odparował nadmiar wody - doprawiłam sosem sojowym i papryką. Mąkę zmieszałam z resztą papryki i lekko oprószyłam nią kawałki ryby. Od razu kładłam je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyłam tylko do lekkiego zrumienienia i przekładałam od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyłam porcję grzybów i posypałam startym grubo serem. Blachę wstawiłam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podałam na sałacie oprószając leciutko papryką w proszku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/leszcz-pieczony-z-grzybami.html