Wykonanie

Lubicie pierożki? Tak? To świetnie się składa,mam dla Was coś pysznego!Pierożki z
pieczarkami i z
żółtym serem,to moja propozycja świąteczna. Chociaż lubię te tradycyjne z
kapustą..to jednak w tym roku stawiam na coś innego :) Mam nadzieje,że i Wam posmakują ;)Składniki:1/2 szklanki
żółtego sera,startego1 1/2 szklanki
mąki1 1/2 szklanki pokrojonych
pieczareksól,
pieprz1 szklanka wrzątkuok. 2 łyżki
masłaolejPieczarki podsmaż na rozgrzanym
maśle,odstaw do ostygnięcia.Przełóż je do miseczki i wymieszaj z
serem. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Mąkę przesiej,dodaj szczyptę
soli,
wodę i dokładnie wymieszaj.Kiedy
mąką wchłonie
wodę wyrób gładkie ciasto.Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj krążki np szklanką.Na każde kółko nakładaj kopiastą łyżeczkę farszu,
sklej pierożka.W garnku zagotuj
wodę z dodatkiem
soli i
oleju. Pierożki wrzucaj na wrzącą
wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.Gotowe pierożki możesz podawać polane
masełkiem,
startym serem,dobrze też smakują odgrzane na patelni.