ßßß Cookit - przepis na Kasztanki

Kasztanki

nazwa

Wykonanie

Jesień przyszła i to taka nie najładniejsza, przynajmniej dzisiaj... Zrobiło się zimno, lecą liście z drzew, i nie tylko liście. Pamiętacie jak zbierało się po szkole kasztany i potem robiło z nich ludziki albo zwierzątka? Ci co mają małe dzieci może robią to także dzisiaj, ale ja już nie bo głupio tak - stara baba i będzie konia z zapałek i kasztanków tworzyć? Z łbem z żołędzia oczywiście :-)
Ale kasztankowe ciasteczka mogę robić, nie ma problemu.
składniki:
CIASTO: 3 szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)
250 g masła
1 jajko
1 żółtko
2 malutkie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
100 g płatków migdałowych
2 łyżki gęstej śmietany
kilka kropli aromatu migdałowego
NADZIENIE: 500 g cukierków Kasztankowych Wawel
kilka łyżek mleka albo słodkiej śmietanki
słupki migdałowe
sposób przygotowania: Zimne masło posiekałam z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i płatkami migdałowymi. Dodałam kilka kropli aromatu, jajko, żółtko i śmietanę - zagniotłam ciasto. Jeśli byłoby zbyt miękkie trzeba podsypać niewielką ilością mąki. Gdyby była zbyt suche - dodać śmietany. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam, zagniotłam ponownie i oddzielając po kawałku rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wylepiłam malutkie foremeczki do babeczek - mają ok. 3 cm średnicy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. aż się zezłociły - trzeba pilnować bo lubią się przypalać. Ciepłe wyjęłam z foremek i odstawiłam do wystudzenia.
Cukierki pokruszyłam. W teflonowym rondelku o grubym dnie zagrzałam ok. 1/3 szkl. mleka, wsypałam cukierki i podgrzewałam kilka chwil mieszając aż się rozpuściły - nie należy robić tego zbyt długo bo wytrąci się tłuszcz.
Gorącą masę nakładałam porcjami na babeczki i od razu dekorowałam je wciskając w masę migdałowe słupki. Gotowe babeczki odstawiłam do zastygnięcia.
Nie powiem Wam ile babeczek mi wyszło bo nie liczyłam, zresztą to zależy też od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i od wielkości foremek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/kasztanki_08.html