Wykonanie
Całe
wieki nie piekłam pieguska a to takie dobre ciasto. Uwielbiam trzaskające
między zębami ziarenka
maku, ale ponieważ to dość suchy placek więc postanowiłam dodać
owoce i to był strzał w dziesiątkę. Nie przeszkadza nam nawet to, że troszkę za bardzo przypiekł się spód :D

składniki:4
jajka2 szklanki
mąki pszennej typ 5001,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
soli200 ml rozpuszczonego
masła albo
margaryny, albo
oleju1 i 1/3 szklanki
cukru zwykłego1 szklanka suchego
maku niebieskiego200 ml
mleka2 łyżki
rumu, użyłam jasnego4
gruszkido oprószenia:
cukier pudersposób przygotowania:
Jajka wybiłam oddzielając
żółtka od
białek.
Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego
cukru. W drugiej misce utarłam do białości
żółtka ze szklanką
cukru. Następnie dodawałam stopniowo
mąkę, przesianą razem z
proszkiem do pieczenia i
solą, na zmianę z
mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone
masło albo
margarynę, ale równie dobrze może być
olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy
mak i wlałam
rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.

Masę przelałam do wysmarowanej
masłem i wysypanej
tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych
gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.Po przestygnięciu posypałam wierzch
cukrem pudrem.Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml