ßßß Cookit - przepis na Piegowate ciasto z gruszkami

Piegowate ciasto z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Całe wieki nie piekłam pieguska a to takie dobre ciasto. Uwielbiam trzaskające między zębami ziarenka maku, ale ponieważ to dość suchy placek więc postanowiłam dodać owoce i to był strzał w dziesiątkę. Nie przeszkadza nam nawet to, że troszkę za bardzo przypiekł się spód :D
składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
200 ml rozpuszczonego masła albo margaryny, albo oleju
1 i 1/3 szklanki cukru zwykłego
1 szklanka suchego maku niebieskiego
200 ml mleka
2 łyżki rumu, użyłam jasnego
4 gruszki
do oprószenia: cukier puder
sposób przygotowania: Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego cukru. W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/piegowate-ciasto-z-gruszkami.html