Wykonanie
Robię podobne placuszki z
jabłkami, a teraz jest sezon na
gruszki – jest ich pod dostatkiem na straganach i w sklepach, co mnie bardzo cieszy, bo
gruszki lubię. Postanowiłam więc urozmaicić menu i wykorzystać
gruszki do placuszków naleśnikowych. Zmodyfikowałam nieco przepis na ciasto, dodając trochę stopionego
masła i
cukier z
wanilią. Wyszły rewelacyjne !1, 5 szklanki
mąki2
jajkaszklanka
mlekałyżeczka
cukru, szczypta
soliszklanka
wody gazowanej2 łyżki stopionego
masła3
gruszkiłyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia
Jajka roztrzepałam z
cukrem i
solą, dodałam
mleko i
mąkę z
proszkiem do pieczenia, ubijając lekko trzepaczką- rózgą. Na koniec dodałam stopione letnie
masło i
wodę gazowaną. Dodałam drobno pokrojone
gruszki, wymieszałam dokładnie.Smażyłam na cienkiej warstwie
oleju, kładąc łyżką na patelnię po kilka owalnych placuszków , najpierw pod przykryciem, gdy spód się zrumienił a wierzch ściął, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia.Zajadaliśmy je z
jogurtem , posypane
cukrem albo bez niczego – były pyszne same w sobie. Rodzinka poprosiła o powtórkę w najblizszyn czasie, bo smakowały bardziej, niż te z
jabłkami.Smacznego !