Wykonanie
Lubię warzywa, może nie wszystkie, ale dużo z nich. I lubię sałatki z warzywami, najlepiej takie na szybko - pokroić, ew. coś tam zblanszować, wymieszać, jakiś sosik i już. I najbardziej lubię robić je tylko dla siebie gdy jestem sama, bo nikt nie marudzi, że nie lubi zielonego . . . Czasami jednak bywają takie dni gdy coś
dziwnego wisi w powietrzu i na
sałatkę znajdują się chętni
składniki:1/2 pęczka zielonych, cienkich
szparagów1/4 niedużego
kalafiora1/3 niedużego
brokuła250 g
żółtego sera, użyłam Goudy150 ml
jogurtu naturalnegopo 1 - 2 łyżki posiekanego
koperku i cienkiego
szczypiorku1 łyżeczka
soku z cytrynydo smaku:
sól,
cukier,
pieprz biały mielonysposób przygotowania: Warzywa opłukałam, osączyłam.
Szparagom przycięłam twarde końcówki, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Brokuła i
kalafiora podzieliłam na różyczki.
Ser pokroiłam w słupki.
Jogurt wymieszałam z
sokiem z cytryny, doprawiłam, dodałam
zioła, wymieszałam. Wszystkie warzywa wrzucałam partiami do lekko posłodzonej wrzącej
wody, gotowałam 2 - 3 min. - mają być lekko obgotowane, ale chrupiące. Osączyłam je i przestudziłam. Ułożyłam porcje warzyw na talerzach, oprószyłam odrobiną
soli, dodałam po trochu
sera i polałam sosem.