Wykonanie
Wykwintna i bardzo elegancka zupa z białych
szparagów, uświetni każdy uroczysty obiad. Choć przygotowanie kremowej zupy ze
szparagów w porównaniu z innymi kremami jest dość pracochłonne i zajmie trochę czasu to naprawdę warto. Podczas gotowania
szparagów dom wypełni się delikatnym, wiosennym
szparagowym zapachem, a smak wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.
Składniki na 6 porcji:1,5 k g białych
szparagów1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrukwaśna
śmietana lub creme fraiche
biały pieprzłyżka
soku z cytrynyorzeszki
pini do dekoracji
koperekWykonanie:
szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane
szparagi zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, zapakować w folię i schować do lodówki (zupę gotowałam na drugi dzień )obierki i zdrewniałe końcówki pokroić na mniejsze kawałki i zalać
bulionem warzywnym. Gotować 1 godzinę na wolnym ogniu
wywar przecedzić, resztki przecisnąć. Obrane wcześniej
szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, główki odłożyćdo przecedzonego
wywaru dodać pokrojone
szparagi (bez główek) i gotować 20 minutzmiksować na gładki krem. Teraz dodać główki
szparagów i gotować około 4 minut.doprawić
sokiem z cytryny,
białym pieprzem i ewentualnie
solą. Wymieszać ze
śmietanąpodawać posypaną
koperkiem i uprażonymi orzeszkami
pini (uprażyć na patelni bez tłuszczu)UWAGI: smak zupy można wzbogacić dodatkiem
białego wina. Zamiast
śmietany można dodać
śmietankę kokosową. Może się zdarzyć, że
wywar z obierek i ogonków ma gorzki posmak. Jeśli preferujesz zupy na wywarach
mięsnych ugotuj
szparagi na rosole.
Szparagi mogą być gorzkie (zdarza się to tylko
białym ) gdy były przechowywane bez
wody. Dlatego tak ważne jest kupienie ich jak najświeższych.Wykorzystując obierki i końcówki do wzmocnienia smaku zupy, najlepiej zaraz po zagotowaniu skosztować
wywar. Jeśli ma goryczkę wylać całość, zalać świeżą
wodą i dopiero wtedy gotowac 1 godzinę.SMACZNEGO !