ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

Wykwintna i bardzo elegancka zupa z białych szparagów, uświetni każdy uroczysty obiad. Choć przygotowanie kremowej zupy ze szparagów w porównaniu z innymi kremami jest dość pracochłonne i zajmie trochę czasu to naprawdę warto. Podczas gotowania szparagów dom wypełni się delikatnym, wiosennym szparagowym zapachem, a smak wynagrodzi Ci poniesiony trud.
Zapraszam do przepisu.
Składniki na 6 porcji:
1,5 k g białych szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
kwaśna śmietana lub creme fraiche
biały pieprz
łyżka soku z cytryny
orzeszki pini do dekoracji
koperek
Wykonanie:
szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, zapakować w folię i schować do lodówki (zupę gotowałam na drugi dzień )
obierki i zdrewniałe końcówki pokroić na mniejsze kawałki i zalać bulionem warzywnym. Gotować 1 godzinę na wolnym ogniu
wywar przecedzić, resztki przecisnąć. Obrane wcześniej szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, główki odłożyć
do przecedzonego wywaru dodać pokrojone szparagi (bez główek) i gotować 20 minut
zmiksować na gładki krem. Teraz dodać główki szparagów i gotować około 4 minut.
doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną
podawać posypaną koperkiem i uprażonymi orzeszkami pini (uprażyć na patelni bez tłuszczu)
UWAGI: smak zupy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Zamiast śmietany można dodać śmietankę kokosową. Może się zdarzyć, że wywar z obierek i ogonków ma gorzki posmak. Jeśli preferujesz zupy na wywarach mięsnych ugotuj szparagi na rosole.
Szparagi mogą być gorzkie (zdarza się to tylko białym ) gdy były przechowywane bez wody. Dlatego tak ważne jest kupienie ich jak najświeższych.
Wykorzystując obierki i końcówki do wzmocnienia smaku zupy, najlepiej zaraz po zagotowaniu skosztować wywar. Jeśli ma goryczkę wylać całość, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy gotowac 1 godzinę.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-z-bialych-szparagow.html