Wykonanie
Co tu dużo gadać - pyszna
sałata i już.
składniki:1 puszka 185 g
tuńczyka w olejukilka liści
sałaty - rodzaj dowolny, ja użyłam karbowanejpo ok. 1/2 szkl. małych, blanszowanych różyczek
kalafiora i
brokułapo 1 kawałku
papryki świeżej żółtej i czerwonej1
pomidor1 garść listków
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
koperkukilka łyżek
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 ząbek
czosnkudo smaku:
sól,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania:
Sałatę opłukałam i dobrze osączyłam.
Papryki oczyściłam, pokroiłam na kawałeczki.
Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam na pół plasterki.
Tuńczyka odsączyłam - odlałam 2 łyżeczki
oliwy, połączyłam ją z
majonezem,
jogurtem, doprawiłam
solą,
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Na talerzach ułożyłam porcje
sałaty, obłożyłam ją różyczkami
brokuła i
kalafiora, kawałkami
pomidora i
papryki. Na wierzchu rozrzuciłam rozdrobnionego
tuńczyka i polałam sosem. Posypałam
zieleniną i gotowe.