ßßß Cookit - przepis na Sałatka prowansalska z klopsikami

Sałatka prowansalska z klopsikami

nazwa

Wykonanie

Sałatki mają być lekkie i zdrowe. To zwykle same warzywa, ale dodając trochę mięsa, np. malutkich klopsików, spowodujemy, że będzie bardziej treściwa, pożywna i łaskawym okiem spojrzą na nią nawet moje Żarłoczki. A uwierzcie mi, że na samo zielone maja alergię. Taką sałatkę można z powodzeniem zabrać na jakiś piknik - polewając sosem dopiero przed podaniem albo podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdziłam już kilka razy, że wszystkim smakuje.
składniki:
20 dkg piersi kurczaka
1/3 cebuli - zwykła albo cukrowa
1 czubata łyżeczka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
5 - 6 liści sałaty karbowanej
2 - 3 garści pokrojonej sałaty lodowej
garść liści natki pietruszki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 -2 łyżeczki octu winnego prowansalskiego
do smaku: pieprz mielony, zioła prowansalskie, sól morska prowansalska
olej do smażenia
sposób przygotowania: mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i razem z cebulą wrzuciłam do małego pojemnika blendera, zmieliłam na gładką masę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dosypałam kaszę i dokładnie wymieszałam. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformowałam z masy małe klopsiki wielkości pomidorków. Obtoczyłam z bułce tartej i wrzucałam na głęboki, rozgrzany olej - nie trzeba go dużo bo smażyłam w małym rondelku, partiami. Smażyłam przez 2 - 3 minuty aż ładnie się zrumieniły. Wyjęłam łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i osączyłam z tłuszczu.
Oliwę zmieszałam z octem, dodałam po trochu przypraw i wymieszałam dokładnie - można doskonale to zrobić wykorzystując mały, zakręcany słoiczek. Sos odstawiłam na kilka minut żeby smaki i aromaty dobrze się połączyły.
Opłukaną, osuszoną sałatę karbowaną porwałam na mniejsze kawałki, dodałam część natki i sałatę lodową. Polałam sosem i wymieszałam. Nałożyłam porcje sałaty na talerze. Na wierzchu ułożyłam po kilka klopsików i przekrojonych na pół pomidorków, posypałam resztą natki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/saatka-prowansalska-z-klopsikami.html