Wykonanie
Dziś pomysł na szybki i zdrowy obiad. To jest jedno z tych dań, gdzie hasło: mały wysiłek - wielki efekt sprawdza się w stu procentach.

SKŁADNIKI:1 podwójna
pierś z kurczaka2 puszki
pomidorów (najlepiej krojonych)1
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko2 łyżki
bułki tartej lub
kaszy mannypęczek
natki pietruszkisól,
pieprz + ulubione
przyprawy2 łyżki
oliwyWYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki i zmielić ( ja w tym celu używam blendera z ostrzem do siekania).Do zmielonego
mięsa dodać 1
jajo,
bułkę tartą, drobno posiekaną
natkę i
przyprawy.Wszystko wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek lub rękoma formować pulpeciki i podsmażyć na lekko złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem do przyrumienionych pulpecików. Chwilkę podsmażyć, jednocześnie mieszając.Zawartość patelni zalać
pomidorami z puszki, doprawić do
maku i dusić wszystko ok. 10 -12 min. od czasu do czasu mieszając.Podawać z
makaronem lub
kaszą.
