Wykonanie
Obejrzałam kiedyś na kanale Kuchnia.tv program z
serii Tajemnice domowych przepisów . Odcinek był poświęcony kuchni żydowskiej i bardzo spodobały mi się w nim naleśniki z
serem. Niby proste danie i przecież robię je od lat po swojemu a jednak całość różni się od tej receptury, której używam. Zobaczcie sami i oceńcie a ja
mogę tylko gorąco polecić bo naleśniki wyszły znakomite. Mają tylko jedną wadę - na pewno nie jest to danie dietetyczne :-)

składniki:CIASTO - 2 szklanki
mąki pszennej luksusowej1/3 łyżeczki
soli50 g stopionego
masła1 łyżka
oleju1/2 szkl.
cukru4 całe
jajkaok. 1/2 szkl.
wodyok. 1/2 - 1 szkl. tłustego
mlekaFARSZ - 1/2 szkl. dobrej, gęstej
śmietany1/2 kg
sera białego twarogowego, użyłam półtłustego3 całe
jajkaskórka i sok z jednej
cytryny1 łyżeczka esencji waniliowejdodatkowo: do skropienia gotowych naleśników trochę
soku z cytrynydo odsmażenia:
masło i
olejdo posypania:
cukier zmieszany z
cynamonemsposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski razem z
solą. Wbiłam 4
jajka, dosypałam
cukier i miksując wlewałam
wodę zmieszaną z
mlekiem aby uzyskać konsystencję ciasta podobną gęstością go płynnej
śmietany. Cały czas miksując wlałam rozpuszczone
masło i
olej. Dobrze wymieszane ciasto, bez żadnych grudek, odstawiłam na ok. 1 godzinę do lodówki żeby odpoczęło.
Ser zmieliłam, dodałam do niego sok i otartą
skórkę z cytryny a także
jajka, esencję
waniliową i
śmietanę, wymieszałam dokładnie - nie słodziłam !Na teflonowej patelni usmażyłam niezbyt cienkie naleśniki. Na każdym placku położyłam po łyżce masy serowej i złożyłam jak kopertę. Na patelni rozgrzałam ok. 2 łyżek
masła z 1 łyżką
oleju - na tej mieszance smażyłam naleśniki aby były gorące i zrumienione z obu stron, pod koniec smażenia nawet przykryłam patelnię i poddusiłam je chwilę aby masa serowa z
jajkami się zagrzała dobrze. Naleśniki wyłożyłam na talerze, posypałam lekko
cukrem zmieszanym z mielonym
cynamonem,
rodzynkami i
skropiłam sokiem z cytryny.