ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem, po żydowsku

Naleśniki z serem, po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Obejrzałam kiedyś na kanale Kuchnia.tv program z serii Tajemnice domowych przepisów . Odcinek był poświęcony kuchni żydowskiej i bardzo spodobały mi się w nim naleśniki z serem. Niby proste danie i przecież robię je od lat po swojemu a jednak całość różni się od tej receptury, której używam. Zobaczcie sami i oceńcie a ja mogę tylko gorąco polecić bo naleśniki wyszły znakomite. Mają tylko jedną wadę - na pewno nie jest to danie dietetyczne :-)
składniki:
CIASTO - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej
1/3 łyżeczki soli
50 g stopionego masła
1 łyżka oleju
1/2 szkl. cukru
4 całe jajka
ok. 1/2 szkl. wody
ok. 1/2 - 1 szkl. tłustego mleka
FARSZ - 1/2 szkl. dobrej, gęstej śmietany
1/2 kg sera białego twarogowego, użyłam półtłustego
3 całe jajka
skórka i sok z jednej cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
dodatkowo: do skropienia gotowych naleśników trochę soku z cytryny
do odsmażenia: masło i olej
do posypania: cukier zmieszany z cynamonem
sposób przygotowania: Mąkę przesiałam do miski razem z solą. Wbiłam 4 jajka, dosypałam cukier i miksując wlewałam wodę zmieszaną z mlekiem aby uzyskać konsystencję ciasta podobną gęstością go płynnej śmietany. Cały czas miksując wlałam rozpuszczone masło i olej. Dobrze wymieszane ciasto, bez żadnych grudek, odstawiłam na ok. 1 godzinę do lodówki żeby odpoczęło. Ser zmieliłam, dodałam do niego sok i otartą skórkę z cytryny a także jajka, esencję waniliową i śmietanę, wymieszałam dokładnie - nie słodziłam !
Na teflonowej patelni usmażyłam niezbyt cienkie naleśniki. Na każdym placku położyłam po łyżce masy serowej i złożyłam jak kopertę. Na patelni rozgrzałam ok. 2 łyżek masła z 1 łyżką oleju - na tej mieszance smażyłam naleśniki aby były gorące i zrumienione z obu stron, pod koniec smażenia nawet przykryłam patelnię i poddusiłam je chwilę aby masa serowa z jajkami się zagrzała dobrze. Naleśniki wyłożyłam na talerze, posypałam lekko cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem, rodzynkami i skropiłam sokiem z cytryny.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/nalesniki-z-serem-po-zydowsku.html