ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z łodygi brokuła

Kremowa zupa z łodygi brokuła

nazwa

Wykonanie

Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Różnie w moim życiu bywało i czasami na prawdę brakło na zwykły chleb. Staram się więc zawsze wykorzystywać wszystko co kupię. Poza tym, że często to po prostu oszczędność to sprawia mi radochę zrobienie dania z czegoś co inni raczej by wyrzucili. Tak też jest w tym przypadku bo Żarłoki lubią "drzewko" czyli brokuła, ale właściwie przygotowuję same różyczki a łodyga . . . no właśnie, zwykle łodyga ląduje w śmietniku.
składniki:
2 łodygi od brokuła
kawałek pora ok. 8 cm, biała część
2 dość duże ziemniaki
ok. 1 l bulionu jarzynowego (ew. wody)
kilka łodyżek koperku
1 - 2 łyżki masła
1/2 szkl. śmietanki słodkiej (dowolnej, ja dałam 18%)
20 dkg zielonej fasoli szparagowej
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora umyłam dokładnie, posiekałam. Łodygi brokuła przycięłam od dołu i obrałam z wierzchniej, łykowato - zdrewniałej warstwy. Środek pokroiłam w kostkę. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam warzywa i smażyłam je 2 - 3 min. cały czas mieszając, doprawiłam odrobiną cukru. Następnie zalałam je wywarem jarzynowym, z włoszczyzny, ale tylko tyle, żeby je przykryć i gotowałam 10 - 15 min. aż warzywa były zupełnie miękkie. Dodałam połowę koperku i całość zmiksowałam. Jeśli zupa jest dla kogoś zbyt gęsta może dolać troszkę wody. Ja dolałam jeszcze śmietankę, doprawiłam zupę solą i pieprzem. W oddzielnym garnuszku ugotowałam fasolkę pokrojoną na nieduże kawałeczki - powinna być lekko twardawa. Zupę podałam posypaną fasolką i koperkiem, do tego grzanki z wieloziarnistego chleba.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/kremowa-zupa-z-odygi-brokua.html