ßßß Cookit - przepis na Deserowo, sorbetowo

Deserowo, sorbetowo

nazwa

Wykonanie

Jestem lodziara i zawsze byłam. Koło kamienicy w której mieszkali moi Dziadkowie była malutka, prywatna cukiernia i latem Dziadek często wciskał mi w łapkę jakiś pieniążek żebym mogła sama sobie kupić choć gałeczkę - uwielbiałam waniliowe i cytrynowe, a dalej czekoladowe i chyba poza jeszcze truskawkowymi innych wtedy tam nie było. Ale smak był boski i moja wdzięczność dla Dziadka przeogromna. Oczywiście Babcia zwykle się gniewała, że za bardzo mnie rozpieszcza, ale z uśmiechem wycierała umorusaną buźkę i rączki.
Dzisiaj lubię chyba każde lody a czasami nawet robię je w domu sama. Najchętniej sorbety bo po nich mam mniejsze wyrzuty sumienia jak zjem dużą porcję :-)
składniki:
1/2 kg truskawek - świeżych albo mrożonych
3 - 5 brzoskwiń, zależy jak duże będą
1 szkl. jagód
2 banany
2 cytryny
12 czubatych łyżek cukru (można dodać mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
kilka małych, białych bezików
listki mięty do dekoracji
sposób przygotowania: Wszystkie owoce opłukałam i dokładnie osączyłam. Cytryny wyszorowałam, sparzyłam i wycisnęłam z nich sok - podzieliłam go na 3 m/w równe części.
TRUSKAWKOWO - z truskawek oberwałam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki, wlałam 1/3 soku cytrynowego i zasypałam 4 łyżkami cukru. Odstawiłam na 30 min. aż puściły sok a następnie wstawiłam do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Kiedy były prawie zamrożone zmiksowałam blenderem na gładką masę. Przełożyłam do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawiłam z powrotem do zamrażarki na 3 - 6 godzin. Co jakiś czas przemieszałam.
BRZOSKWINIOWO - brzoskwinie zalałam wrzącą wodą na 20 sekund a następnie przelałam zimną. Obrałam ze skórki, usunęłam pestki, miąższ pokroiłam w kostkę, zasypałam porcją cukru i polałam 1/3 soku cytrynowego. Wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Prawie zamrożone zmiksowałam blenderem na gładką, puszystą masę. Przełożyłam ją do szczelnego pojemnika, mroziłam 3 - 6 godzin. Tak jak truskawki co jakiś czas trzeba przemieszać.
BANANOWO - JAGODOWO - banany obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki, zamroziłam. Do zamrożonych dodałam 1/3 soku cytrynowego, jagody i 4 łyżki cukru, zmiksowałam na gładką masę. Mroziłam w szczelnie zamykanym pojemniku jak pozostałe.
KOLOROWE ORZEŹWIENIE - łyżką do lodów (albo zwykłą) nałożyłam porcje różnych sorbetów do miseczek, posypałam pokruszonymi bezikami i ozdobiłam listkami mięty.
Oczywiście można każdy smak podać oddzielnie bo nie każdy lubi mieszane, ale kolorowe ładnie się prezentują.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/deserowo-sorbetowo.html