ßßß
Kolejny dżem w mojej kolekcji słoiczków. Truskawkowy tym razem z miętą. To taki mój eksperyment, ale bardzo udany. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny, smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam na próbę parę słoiczków, ale już szykuje się na kolejną produkcję.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 2 kg truskawek- 1 kg cukru- skórka i sok z 1 cytryny- 20-30 małych listków miętyWykonanie:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem.Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy posiekaną drobno mięte i resztę cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.Smacznego :-)
