ßßß Cookit - przepis na Kompot truskawkowo-miętowy

Kompot truskawkowo-miętowy

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie bez końca zachwycał nas kompot rabarbarowy . Robiłam go w każdym tygodniu i nie znudził nam się nawet odrobinę. Do grona ulubionych napojów letnich dołączył kompot truskawkowo-miętowy. Po schłodzeniu doskonale gasi pragnienie. Jak dla mnie jest idealny, bo piję go nawet jeśli nie odczuwam pragnienia, co w moim przypadku jest wskazane. Ugotowanie go przyszło mi na myśl, kiedy robiłam pierogi z truskawkami i zostało mi trochę farszu. Dodałam kilka całych truskawek, miętę... i powstał przepyszny napój!
Składniki:
- ok. 2 l wody,
- truskawki (u mnie w całości, bez szypułek oraz pokrojone na kawałki i zasypane cukrem),
- cukier (ilość wg gustu),
- 2 duże listki mięty (lub więcej mniejszych),
- sok z 1/2 cytryny.
Do wody wrzucamy przygotowane truskawki, miętę oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu jedynie do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Po zagotowaniu ewentualnie dodajemy więcej cukru do smaku i wyłączamy. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/kompot-truskawkowo-mietowy.html