Wykonanie

Kolejny
dżem w mojej kolekcji słoiczków.
Truskawkowy tym razem z
miętą. To taki mój eksperyment, ale bardzo udany.
Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny, smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam na próbę parę słoiczków, ale już szykuje się na kolejną produkcję.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 2 kg
truskawek- 1 kg
cukru- skórka i sok z 1
cytryny- 20-30 małych listków
miętyWykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy
truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową
cukru i dodajemy skórkę i
sok z cytryny. Pamiętajmy, aby
cytrynę sparzyć wrzątkiem.Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy posiekaną drobno
mięte i resztę
cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę
dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.Smacznego :-)

