Wykonanie
Niestety sezon
truskawkowy dobiega końca i najwyższa
pora na przygotowanie słodkich słoiczków,którymi będziemy mogli się cieszyć w zimowe wieczory.W tym roku postanowiłam nieco odejść od klasyki i
truskawki połączyłam z
bananami i
wanilią.Dla zachowania koloru i równowagi smaku dodałam też sporo
soku z cytryny.Efekt końcowy zdecydowanie ciekawy i godny polecenia.
Składniki:700 g
truskawek4
bananysok z 1
cytrynyziarenka z 1 laseczki
wanilii1 opakowanie
cukru żelującego 2:1 ( 500 g )Sposób wykonania:Oczyszczone
truskawki lekko rozgnie ść.
Banany obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać
sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku umeścić
truskawki,
banany z
cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1
laski wanilii. Wsypać opakowanie
cukru żelującego i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.Gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.Smacznego :)