ßßß

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem dżem truskawkowy. Pyszny, słodki z nutą cytryny. Nie kupuje dżemów w sklepach, wolę je sama zrobić i dziele się z nimi z bliskimi. To taki miły prezent.Truskawki to moje ulubione owoce. Dżemik świetnie smakuje na kanapce, na twarożku, w cieście czy jako dodatek do sera żółtego.Zachęcam Was do robienia własnych słoiczków :-)Składniki:- 2 kg truskawek- 1 kg cukru- skórka i sok z 1 cytryny- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą waniliąWykonanie:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem.Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy cukier z wanilią i resztę cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.Smacznego :-)
