Wykonanie
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem
dżem truskawkowy. Pyszny, słodki z nutą
cytryny. Nie kupuje
dżemów w sklepach, wolę je sama zrobić i dziele się z nimi z bliskimi. To taki miły prezent.
Truskawki to moje ulubione
owoce. Dżemik świetnie smakuje na kanapce, na
twarożku, w cieście czy jako dodatek do
sera żółtego.Zachęcam Was do robienia własnych słoiczków :-)Składniki:- 2 kg
truskawek- 1 kg
cukru- skórka i sok z 1
cytryny- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąWykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy
truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową
cukru i dodajemy skórkę i
sok z cytryny. Pamiętajmy, aby
cytrynę sparzyć wrzątkiem.Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy
cukier z
wanilią i resztę
cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę
dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.Smacznego :-)