Wykonanie
Do
lodów, gofrów, naleśników... i innych smakołyków :-). W sezonie warto
mieć gotowy w lodówce, w każdej chwili do podania. Przygotujemy go szybko, jest przepyszny i podkreśla smak domowych deserów.Składniki:500 g
truskawek, świeżych lub mrożonych1/5 (lub mniej) szklanki
cukruświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiTruskawki pokroić na drobniejsze kawałeczki. Umieścić w garnuszku razem z
cukrem,
sokiem z cytryny i
wanilią, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i pogotować przez około 15 minut na minimalnej mocy palnika, co pewien czas mieszając, bez przykrywki, do lekkiego zgęstnienia sosu. Można połowę takiego sosu zmiksować blenderem, by miał gładszą konsystencję, ja bardzo lubię kawałki
truskawek w nim zawarte i nigdy tego nie robię ;-). Odstawić, schłodzić.Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 5 dni.Smacznego :-).