ßßß Cookit - przepis na Sos truskawkowy

Sos truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Do lodów, gofrów, naleśników... i innych smakołyków :-). W sezonie warto mieć gotowy w lodówce, w każdej chwili do podania. Przygotujemy go szybko, jest przepyszny i podkreśla smak domowych deserów.
Składniki:
500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
1/5 (lub mniej) szklanki cukru
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Truskawki pokroić na drobniejsze kawałeczki. Umieścić w garnuszku razem z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i pogotować przez około 15 minut na minimalnej mocy palnika, co pewien czas mieszając, bez przykrywki, do lekkiego zgęstnienia sosu. Można połowę takiego sosu zmiksować blenderem, by miał gładszą konsystencję, ja bardzo lubię kawałki truskawek w nim zawarte i nigdy tego nie robię ;-). Odstawić, schłodzić.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 5 dni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sos-truskawkowy