Wykonanie
Z NUTĄ
WANILIICzy Ktoś z Was pamięta, jak ponad trzy lata temu
brałam udział w Zimowym Smakowisku i tworzyłam menu afrodyzjakowe? :) A no stworzyłam idealne menu. Skomponowane dokładnie i podkreślało swoje smaki. I ten deser miał być jego zwieńczeniem. I dokonało się. W końcu odkryłam karty i dziś dopełniam przepisów na blogu. Delikatny, zmysłowy, pięknie podany. Idealny, bo tworzy się go niecałe 15 minut. Dziś prezentuję go w całej okazałości jednocześnie poniżej podając Wam
linki do dwóch pozostałych części menu. W nowej odsłonie zdjęciowej :) Zapraszam.Składniki na 6 deserków:3
cytryny250 ml
śmietanki 30% (uwaga: nie UHT)3
banany1 ½ łyżki
cukru z prawdziwą
waniliąCytryny sparzyć, przepołowić wzdłuż. Z jednej wycisnąć sok, a wszystkie wydrążyć, nie uszkadzając skórek. 2
banany obrać, wrzucić do miski i utrzeć z
cukrem. Dodać
soku z cytryny i wymieszać. Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Wlać powoli masę
cytrynowo-
bananową i delikatnie ubić, aby się połączyła dokładnie ze
śmietaną. Nakładać mus do połówek
cytryn z górką. Schłodzić w lodówce - minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekorować plasterkami
banana i ewentualnie startą
skórką cytrynową.Deser podajemy po przystawce i daniu głównym :)